4 Ιουνίου 2021

Στη Βουλή θέματα πυροπροστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Αν. Αττικής


 

Αθήνα 3 Ιουνίου 2021



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ερώτηση του Πάνου Σκουρολιάκου βουλευτή Αν. Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

για την πυροπροστασία στην Ανατολική Αττική



  


Ερώτηση με θέμα την πυροπροστασία στην Ανατολική Αττική, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΫΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχης Πολιτισμού, Πάνος Σκουρολιάκος, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Προστασίας του Πολίτη.


Ο Πάνος Σκουρολιάκος ρωτά τους Υπουργούς σχετικά με την ενίσχυση σε προσωπικό των δασικών υπηρεσιών και ζητά σχετικά στοιχεία για το τελευταίο έτος και σχετικά με τα έργα δασοπροστασίας που εκτελούνται αυτή την στιγμή στην Ανατολική Αττική. Ζητά επίσης να εξηγηθούν οι αιτίες διακοπής των υπό εκτέλεση έργων όπως αυτό της Ιπποκράτειου Πολιτείας και να διευκρινιστούν οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού και πυροπροστασίας των δασών.


Αφορμή για την ερώτηση ήταν η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατέληξε στο Δήμο Μεγαρέων της Δυτικής Αττικής με αποτέλεσμα να καεί δασική έκταση άνω των πενήντα χιλιάδων στρεμμάτων, να καταστραφούν σπίτια και επιχειρήσεις. Και αυτό διότι οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δασοπροστασίας από πυρκαγιές. Δεν είχαν φροντίσει για την πραγματοποίηση εργασιών όπως οι καθαρισμοί, τα κλαδέματα, η διάνοιξη και η συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.


Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής, στην Ανατολική Αττική οι προαναφερθείσες ενέργειες σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά στην πλειοψηφία των περιοχών δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου. Ιδιαίτερα στην Πάρνηθα όπου σε πρόσφατη επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι μετά το πέρασμα του καιρικού φαινομένου «Μήδεια» και τις μεγάλες χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος πεσμένων δένδρων και άρα συγκέντρωση καύσιμης ύλης.


Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στον οικισμό της Ιπποκράτειου Πολιτείας της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών μαζί με τον κ. Αμυρά, οι δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με της εισαγγελικές αρχές σταμάτησαν τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει για το καθαρισμό του δάσους διότι κάτοικοι της περιοχής, είχαν προβεί σε καταγγελίες για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.


Παράλληλα παρά τις προσπάθειες της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής στην πραγματικότητα η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, σημειώνει ο Πάνος Σκουρολιάκος. Όμως στις δασικές πυκνώσεις -όπου υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα μετά το πέρασμα του καιρικού φαινομένου «Μήδεια»- δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες. Ταυτόχρονα έχει μείνει πολύ πίσω η διάνοιξη δασικών οδών από τις δασικές υπηρεσίες διότι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα αρμόδια δασαρχεία, υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού ειδικά στο δασαρχεία Καπανδριτίου και Πεντέλης.


Με αποτέλεσμα η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής να είναι έκδηλη: δεδομένων των συνθηκών τόσο οι δασικές εκτάσεις αλλά και οι ίδιοι θα βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο.




Προηγούμενο
Επόμενο