- Η δυνατότητα δανεισμού και παραχώρησης των εκθεμάτων, κάτι που σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν παραβιάζει τη διαθήκη της Λουκίας Ζυγομαλά που παραχώρησε το μουσείο και τον πολιτιστικό του πλούτο στην κοινωνία του Αυλώνα και
- Το γεγονός πως στην Επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης (η οποία πιθανότατα θα αποτελείται από πέντε μέρη) οι Αυλωνίτες θα εκπροσωπούνται ελλιπώς χωρίς να έχουν τον πρώτο λόγο.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού η Σταυρούλα Φωτοπούλου, η οποία είναι πρόεδρος και της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Ζυγομαλά, και η πρόεδρος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Έλενα Μελίδη. Από το Δήμο Ωρωπού παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος κ Παπαγιάννης, οι πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Νώντας Δημητρίου (Πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού) και Χρήστος Σιδέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τζεβελέκος, Κώστας Κοντούλας και Χρήστος Σαμπάνης, όπως επίσης και οι αρχηχοί Δημοτικών Παρατάξεων Διονύσης Καμπιώτης και Μιχάλης Χασιώτης. Την συζήτηση συντόνιζε η Έφη Κρέμου, διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά, διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αυλώνα.
Οι εκπρόσωποι του Αυλώνα ζήτησαν από τις εκπροσώπους του Υπουργείου:
- Nα μην προχωρήσει η σύμβαση προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση
- Nα εξαλειφθεί η παράγραφος 3 που δίνει τη δυνατότητα δανεισμού ή παραχώρησης των εκθεμάτων
- Να δοθεί περισσότερη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, όπως επίσης και να αλλάξουν οι όροι συγκρότησης της επιτροπής της Σύμβασης με τους εκπροσώπους του Αυλώνα να έχουν τον πρώτο λόγο.
Oι εκπρόσωποι του Yπουργείου τόνισαν πως η σύμβαση θα είναι προς όφελος του Αυλώνα και για την αξιοποίηση του Μουσείου Ζυγομαλά, πως είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η σύμβαση και οι λεπτομέρειες με τους επιμέρους όρους θα αποφασιστούν στην πορεία.
Οι εκπρόσωποι του Αυλώνα επεσήμαναν πως το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει όψιμο ενδιαφέρον για το Μουσείο αφού τα τελευταία επτά χρόνια δεν βρέθηκε μία φόρμουλα χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα αυτό να συντηρείται με τους κόπους και τους αγώνες της Τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της διευθύντριας του Μουσείου κας Κρέμου. Η κα Φωτοπούλου ανέφερε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί ούτε να αποφασίσει για το αν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα των Αυλωνιτών αφού δεν διαθέτει την ανάλογη εξουσία αλλά θα εισηγηθεί στο Υπουργείο. Προβληματισμό προκαλεί, μετά από αναφορά από την κα Φωτοπούλου, η υπόνοια πως θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει προσβολή της διαθήκης της Λουκίας Ζυγομαλά σε περίπτωση που αυτό κριθεί ωφέλιμο για τον πολιτισμό, το Μουσείο και τα εκθέματα. Η κα Μελίδη επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει εξωστρέφεια του Μουσείου ενώ αφήσαν να εννοηθεί πως η σύμβαση θα μπορεί να έχει ορίζοντα 50 ετών. Ο Νώντας Δημητρίου μίλησε για συγχώνευση ενός μικρού με μεγάλο "μαγαζί" όπου το μεγάλο θα φάει το μικρό και πρότεινε ανεξαρτησία του Μουσείου, ξεχωριστή χρηματοδότηση και να περάσει στο Δήμο Ωρωπού. Ο Μιχάλης Χασιώτης ζήτησε να μην προχωρήσει η σύμβαση προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση, ο Διονύσης Καμπιώτης ζήτησε να παγώσει το άρθρο μέχρι να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες, ο πρώην αντιδήμαρχος κος Σιδέρης ήταν κάθετος στην απάλειψη της παραχώρησης ή δανεισμού των εκθεμάτων. Η κα Κρέμου -μεταξύ άλλων- ζήτησε να μην υπάρξει και εισιτήριο (κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο) για τους Αυλωνίτες και τους δημότες του Ωρωπού. Επίσης, ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις εκπροσώπους του Υπουργείου πως θα υπάρξει διαβούλευση πριν υπάρξουν τετελεσμένα. Η συζήτηση έκλεισε με τον Νώντα Δημητρίου να λέει πως οι Αυλωνίτες είμαστε μαθημένοι σε αγώνες και δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα.