30 Δεκεμβρίου 2020

Β. Λέκκας: Επτά ερωτήματα για το "Ζυγομαλά". Ανάγκη για ανεξάρτητο Δήμο Αυλώνα


Την παρακάτω Επιστολή προς την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα κα. Κρέμου μας κοινοποίησε ο ανεξάρτητος Τοπικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Λέκκας: 

28/12/2020

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΘΕΜΑ:  «ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ»

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29/12/20 Δ.Κ. ΑΥΛΩΝΑ

Κα.  Πρόεδρε,

Μετά από αίτημα του Προέδρου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα και δημοτικού συμβούλου Δήμου Ωρωπού κ.  Δημητρίου Επ. καλέσατε την 6/12/20 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα εκπροσώπους από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους δημοτικούς συμβούλους Αυλώνα.  Επίσης παραβρέθηκαν και άλλα άτομα προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα που έχει προκύψει με το Μουσείο Ζυγομαλά χωρίς την παρουσία του κ. Δημάρχου.

Το τοπικό συμβούλιο του Αυλώνα στο οποίο προεδρεύετε δεν το καλέσατε και το καλείτε σε συνεδρίαση την 29ην Δεκεμβρίου 2020 με θέμα «Συζήτηση επί των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το Μουσείο Ζυγομαλά».  Αναφέρετε στην πρόσκληση ότι η συζήτηση θα γίνει δια περιφοράς ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά (λόγω covid 19) αν και στο σύνολο των μελών του τοπικού συμβουλίου με την γραμματεία είμαστε σχεδόν το ήμισυ των ατόμων της συνεδρίασης της 6/12/20 και θα έπρεπε να γίνει και αυτή η συνεδρίαση στην ίδια αίθουσα για ανταλλαγή απόψεων και ερωτημάτων.

Στην ίδια αίθουσα την 20/12/20 ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού και πρώην αντιδήμαρχος Αυλώνα παρουσία δικηγόρων ενημέρωσε μέλη του τοπικού συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του Αυλώνα (εκ περιτροπής) για τον τρόπο σωτηρίας των εκθεμάτων του Μουσείου Ζυγομαλά. 

΄Ηδη  έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την ενημερωτική συνεδρίαση αλλά και την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή καθεστώτος  στο Μουσείο Ζυγομαλά.

Σ’αυτό το χρονικό διάστημα έχουν τεθεί αρκετά ερωτήματα για το Μουσείο από κατοίκους του Αυλώνα και οι απαντήσεις είναι διάφορες.

Οι επίσημες απαντήσεις επί των ερωτημάτων που έχουν ακουστεί πρέπει να δοθούν μόνο από εσάς.

Πρώτον: Ως Διευθύντρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα το οποίο εκπροσωπείτε στην εποπτεύουσα επιτροπή του Μουσείου όπως αναφέρεται στη διαθήκη και,

Δεύτερον: Ως Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα έχοντας άμεση διοικητική σχέση με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού.

Τα σημαντικότερα ερωτήματα που έχουν τεθεί και ίσως έχετε την δυνατότητα να απαντήσετε είναι:

1.      Η Διοίκηση του Δήμου Ωρωπού ήταν ενήμερη για τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου  σχετικά με το Μουσείο που είναι περιουσία του Δήμου;

2.      Έλαβε γνώση η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης όπως ορίζει το άρθρο 76 του ν. 3852/2010 σχετικά με την αλλαγή διοίκησης του Μουσείου, ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου και τι αρμοδιότητα θα έχει στη Διοίκηση;

3.      Είχατε καλέσει τον κ.  Δήμαρχο στη συζήτηση που έγινε την 6/12/20 και εάν όχι γιατί;

4.      Ήταν ενήμερη από το Υπουργείο Πολιτισμού η εποπτεύουσα επιτροπή για την τύχη των εκθεμάτων του Μουσείου και για την αλλαγή Διοίκησης;

5.      Υπάρχει πρακτικό συνεδρίασης της εποπτεύουσας επιτροπής που συμφωνεί ή όχι με την αλλαγή λειτουργίας Διοίκησης του Μουσείου Ζυγομαλά;

6.      Γνωρίζετε πότε θα ενημερωθεί η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και το νόμο για το Μουσείο καθώς επίσης και ποιά θα είναι η εισήγηση για τη σωτηρία των εκθεμάτων;

7.      Τέλος γνωρίζετε εάν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου έχουν δηλωθεί ως περιουσία του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα και εν συνεχεία του Δήμου  στο υποθηκοφυλακείο και στο κτηματολογικό γραφείο;  (2α παράγραφος του άρθρου 282/ν.3852/2010 (Α87). 

Μία απλή επιστολή διαμαρτυρίας που έγινε από τον κ. Δήμαρχο χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν συγκίνησε κανέναν αποδέκτη.  Μετά από ένα μήνα που με νόμο ανέτρεψαν τη διαθήκη Ζυγομαλά, σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων Ωρωπού δεν γνωρίζει επίσημα τι έχει συμβεί για το Μουσείο.

Ο Αυλώνας εάν ήταν αυτόνομος  θα είχε κινητοποιηθεί άμεσα και θα είχε πετύχει το καλύτερο γιατί γνωρίζει από αγώνες, όπως όλοι μαζί στο παρελθόν κερδίσαμε να μη γίνει χωματερή της Αθήνας στην περιοχή μας.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον Αυλώνα από το σύνολο των μέχρι σήμερα Διοικούντων το Δήμο Ωρωπού και το σημερινό γεγονός με το Μουσείο Ζυγομαλά ίσως είναι ένας επιπλέον λόγος για την αρχή της διαδικασίας και την επαναφορά σε ανεξάρτητο Δήμο τον Αυλώνα.

Παρακαλώ κα. Πρόεδρε να καταχωρήσετε στο πρακτικό του συμβουλίου την παρούσα ανοικτή επιστολή μου και να μου απαντήσετε εγγράφως στα παραπάνω ερωτήματα μαζί με τις απαντήσεις και άλλων ερωτημάτων κυρίως για τα εκθέματα εάν υπάρχουν από τους συναδέλφους του τοπικού συμβουλίου ώστε να έχουμε μία επίσημη απάντηση από εσάς προς τους κατοίκους του Αυλώνα.

Ευχαριστώ,

Λέκκας Βασίλης

Τοπικός Σύμβουλος Αυλώνα

Υ.Γ.:  Οι συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου να γίνονται στην αίθουσα «Δημητρίου Λιάκουρη» της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα.

Προηγούμενο
Επόμενο