13 Δεκεμβρίου 2020

Πολύ αρνητικές οι εξελίξεις για το μέλλον του Μουσείου Ζυγομαλά


 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού το απόγευμα της Πέμπτης 10/12/2020, με το οποίο εμπορευματοποιείται το σύνολο του αρχαιολογικού αλλά και του πολιτισμικού-πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς και το σύνολο της λαϊκής κληρονομιάς μας αποτελεί εξέλιξη κόλαφο και για την τύχη του Μουσείου Ζυγομαλά.

Καταρχήν η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 57 (άρθρο 46 μετά την ψήφιση) του εν λόγο νόμου ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Μουσείου Ζυγομαλά με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Η απόσυρση της παραγράφου 2 & 3 του εν λόγο άρθρου αποτελεί ελιγμό της κυβέρνησης ο οποίος κατά τα άλλα δεν αποτρέπει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Με την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ουσιαστικά λύνονται τα όποια τεχνικά και νομικά εμπόδια υπήρχαν για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στο Μουσείο Ζυγομαλά καθώς και την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ίδιων των χώρων του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προϋποθέτει την επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων-Νομικών Προσώπων για την εξασφάλιση εσόδων με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών στην λογική του κόστους-οφέλους, την εμπλοκή ιδιωτών με την ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης του πολιτισμού μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμού, τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου κ.α. κάτι που θα διέπει την λειτουργία και του Μουσείου Ζυγομαλά από εδώ και πέρα.

Επίσης, για το ίδιο σκοπό, ανοίγετε διάπλατα ο δρόμος για την μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας κεντημάτων και αντικειμένων που βρίσκονται στο Μουσείο Ζυγομαλά σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με την μορφή «δανεισμού» με το αζημίωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον νέο νόμο δίνετε το δικαίωμα για «δανεισμό» των μουσειακών συλλογών για 25+25 χρόνια, δηλαδή για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο γενεών…

Πρόκειται για μια χυδαία εμπορευματική λογική, η οποία διαποτίζει όλον τον νέο νόμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην βεβήλωση του Μουσείου Ζυγομαλά.

Προσβάλει ανοικτά το αίσθημα των Αυλωνιτών αλλά και του λαού της περιοχής μας για την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή αλλά και στην ολομέλεια της Βουλής κατήγγειλε αυτήν την εξέλιξη καθώς και απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 57, που προβλέπει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Μουσείου Ζυγομαλά και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Αποκάλυψε ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του Μουσείου Ζυγομαλά, καθώς ουδέποτε αύξησε την χρηματοδότηση ούτε προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό (φύλακες, επιστάτες κ.α.), και ούτε ενημέρωσε η ζήτησε την γνώμη από τους αρμόδιους φορείς και τον λαό της περιοχής μας για το σκοπό αυτό.

Τα ίδια έπραξε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού ενώπιων των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όμως, προβληματική ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής Ωρωπού η οποία ενώ ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις δεν τοποθετήθηκε επίσημα παρά μόνο την Δευτέρα 7/12/2020 και αυτό με ολιγόλογη επιστολή της προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, όταν δηλαδή τα πάντα είχαν δρομολογηθεί…

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να καταδικάσει την κυβέρνηση της ΝΔ που μεθοδεύει την λεηλασία του αρχαιολογικού και του πολιτιστικού – πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας.

Να καταδικάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ που η εισηγήτρια του δεν βρήκε ούτε μία λέξη να αρθρώσει στην Βουλή για το πρώτο κομμάτι του νέου νόμου (τα πρώτα 45 άρθρα του) που αποτελούν την «καρδιά» για την επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού μας.

Να μην επιτρέψει την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Δεκέμβριος 2020,

Το γραφείο τύπου
Προηγούμενο
Επόμενο