5 Νοεμβρίου 2020

Στη Βουλή η Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς covid – 19 στον Δήμο Ωρωπού


 

Ερώτηση Π. Σκουρολιάκου: «Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς covid – 19 στον Δήμο Ωρωπού»


Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς covid – 19 στον Δήμο Ωρωπού»

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες από τις τοπικές κοινωνίες για την δυνατότητα που τους παρέχει η πολιτεία για τεστ κορωνοϊού.
Την Παρασκευή 30.10.2020 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του Δήμου Ωρωπού (Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και Τοπική Μονάδα Υγείας Ωρωπού) όπου σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό αλλά και πολίτες της περιοχής μας τόνισαν ότι σε έναν Δήμο που οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου πενήντα χιλιάδες κατοίκους (διότι το κέντρο Υγείας Καπανδριτίου εξυπηρετεί κατοίκους από τρεις δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής) δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ covid – 19. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα και να αναγκάζονται να καταβάλουν υψηλό οικονομικό τίμημα. Και μάλιστα σε μία περίοδο που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανείς στην Ελληνική Κοινωνία.
Επίσης κατά την επίσκεψή μας στις συγκεκριμένες δομές υγείας έγινα αποδέκτης και καταγγελιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Καπανδριτίου μας ανέφεραν πως το 24ωρο πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας εξυπηρετείται οριακά καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίστοιχα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας Ωρωπού οι εργαζόμενοι μας ανέφεραν πως παρ’ όλο που η ΤΟΜΥ Ωρωπού εξυπηρετεί πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους του Δήμου, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (ειδικότερα σε παθολόγο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό) και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση αλλά μόνο από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, ενώ δεν διαθέτει και μικροβιολογικό εργαστήριο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο αναφοράς covid-19 στον Δήμο Ωρωπού;
2. Με ποιο τρόπο σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να στηρίξει τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Δήμο Ωρωπού;
3. Σκοπεύει να αναβαθμίσει την Τοπική Μονάδα Υγείας Ωρωπού με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να έχει 24ωρη λειτουργία;


Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος



Προηγούμενο
Επόμενο