6 Ιουλίου 2020

ΚΚΕ: Ξανά στην Βουλή οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Μαλακάσα


Το ΚΚΕ ξαναφέρνει στην Βουλή το ζήτημα της λειτουργίας των προσφυγικών καταυλισμών στην Μαλακάσα

Νέα παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας πραγματοποίησε το ΚΚΕ την Παρασκευή 3/7/2020, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή της Μαλακάσας και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η έκτη κατά σειρά παρέμβαση του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο το τελευταίο χρονικό διάστημα για την λειτουργία των προσφυγικών καταυλισμών στην Μαλακάσα. 

Συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας

Θέμα: Για την κατάσταση στη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, στα μέσα του Μαρτίου δημιούργησε νέα δομή-φυλακή, δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μετά την 1η Μαρτίου, χωρίς να τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτηση ασύλου και οι οποίοι επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είναι φυλακισμένοι σε ένα οικόπεδο χωμάτινο και περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, κοιμούνται σε σκηνές κατά δεκάδες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ανάμεσα τους, πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μωρά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είχαμε κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών. Ο κίνδυνος να μετεξελιχτούν οι δομές σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Ήδη στη Μαλακάσα στο Στρατόπεδο Γερακίνη, όπου οι υποδομές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποτυπώδεις, φιλοξενούνται περίπου 2.500 αιτούντες άσυλο στοιβαγμένοι σε containers και σκηνές. Ανάμεσά τους και περίπου 500 ανήλικοι.

Στη Μαλακάσα και στην ευρύτερη περιοχή οι υπάρχουσες δομές υγείας, καθαριότητας, αθλητισμού, δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας κ.α., δεν είναι αρκετές για την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων -των περίπου 500- ντόπιων κατοίκων, πόσο μάλλον για ακόμη 4000 άτομα. Η οδική σήμανση είναι ελλιπής και ο φωτισμός του δρόμου είναι ανύπαρκτος, κάτι που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή όλων. Δεν υπάρχει μόνιμο φυλάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίες, παρόλο που η Μαλακάσα βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και κάθε χρόνο παρατηρούνται απόπειρες εμπρησμού.

Τραγικό αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών και του εγκλωβισμού είναι ο νεκρός πρόσφυγας που παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον είναι συχνό φαινόμενο οι εστίες φωτιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην προσπάθεια των προσφύγων να μαγειρέψουν φαγητό για αυτούς και τις οικογένειες τους, καθώς στα κέντρα φιλοξενίας υπάρχει έλλειψη τέτοιων υποδομών.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά και το προηγούμενο διάστημα έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους. Για αυτό και στην πρόσφατη ειρηνική συγκέντρωση τους στον κόμβο της Μαλακάσας, που χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, απαίτησαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας για τους ίδιους.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με κινητοποιήσεις τους στον κόμβο της Μαλακάσας έχουν διαμαρτυρηθεί για την παραμονή τους στην περιοχή και ζητάνε να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ασύλου παραμένουν υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας τρία και τέσσερα χρόνια ώσπου να εξεταστούν οι υποθέσεις τους.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τόσο για τους κατοίκους της Μαλακάσας όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κάτοικοι της περιοχής, πρόσφυγες και μετανάστες είναι όλοι τους θύματα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Για την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την άμεση μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που έχει μεταφερθεί στη Μαλακάσα;

  • Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής. Να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων των δομών φιλοξενίας και για να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής;

  • Να κλείσει εδώ και τώρα η φυλακή της αθλιότητας που λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες στη Μαλακάσα. Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και από τις επανενώσεις οικογενειών;

  • Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στο κέντρο φιλοξενίας. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα;

  • Την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ωρωπού και ιδιαίτερα στη Μαλακάσα; Για τη δημιουργία μόνιμου φυλακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Μαλακάσα;

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

 


Προηγούμενο
Επόμενο