11 Φεβρουαρίου 2020

Με Διαπολιτισμικό Μεσολαβητή ενισχύεται ο Δήμος Ωρωπού


Με Διαπολιτισμικό Μεσολαβητή ενισχύεται ο Δήμος Ωρωπού, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Δήμου μας αποτελεί και το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Στρατόπεδο Γερακίνη. Ο ρόλος ενός μεσολαβητή που θα συντονίσει τον γενικότερο μηχανισμό διαμεσολάβησης διευκολύνει τη διαπραγμάτευση και συνεννόηση προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση και καταγραφή προσφύγων και μεταναστών και γενικά η διευθέτηση των θεμάτων ή προβλημάτων που προκύπτουν ενισχύοντας θετικά τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, προτεραιότητα του προγράμματος είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επιλογή των Δήμων, στις δομές των οποίων θα τοποθετηθούν οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές, έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η ύπαρξη Κέντρου Φιλοξενίας στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων διεθνή προστασία σε διαμερίσματα , ο αριθμός νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στον Δήμο (πλην αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς Προστασίας).

Ο Περιφερειαρχής κ. Πατούλης δήλωσε:

«Βασική προτεραιότητα της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές στοχευμένα 7 Κέντρα Κοινότητας και 3 Κέντρα Ένταξης Μεταναστών της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ των μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των κρατικών φορέων και δομών υποστήριξης αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση συμπληρώνει και επεκτείνει τις δράσεις στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 του ΠΕΠ Αττικής».

Προηγούμενο
Επόμενο