14 Φεβρουαρίου 2020

Για πρώτη φορά στο "κάδρο" της ανακύκλωσης ο Δήμος Ωρωπού


Η Δημοτική Αρχή πήρε την απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο να επιστρέψει η Καθαριότητα στην Δημοτική Υπηρεσία του Δήμου, τηρώντας την προεκλογική της υπόσχεση. Ήταν αναμενόμενα τα μεγάλα προβλήματα που θα προέκυπταν το πρώτο διάστημα μέχρι την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας. Κυρίως λόγω της έλλειψης οχημάτων αποκομιδής. Η έλλειψη απορριμματοφόρων είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις αρχές του 2018 όταν την αποκομιδή ανέλαβε εξ ολοκλήρου για τον Δήμο ιδιωτική εταιρία και τα δημοτικά οχήματα έπαψαν να συντηρούνται και να λειτουργούν. Η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιωτική εταιρία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από την σημερινή Αρχή, για δύο βασικούς λόγους: 1) Ο Δήμος δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά στο κόστος 2) Η Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας θα αποδυναμωνόταν εντελώς και ο Δήμος θα ήταν απόλυτα εξαρτώμενος στο μέλλον από ιδιωτικές εταιρείες. Μέχρι την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει ζητήσει την συνεργασία, την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών.
Σήμερα, ο Δήμος Ωρωπού συμμετέχει στο νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, μπαίνοντας και στο κάδρο της Ανακύκλωσης. Ανήκει, επίσης, στους πρώτους Δήμους της Αττικής που ζήτησαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, ένα πρόγραμμα η υλοποίηση του οποίου απαιτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνουμε πως μέχρι σήμερα ο Δήμος Ωρωπού βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στους Δήμους της Αττικής όσον αφορά την ανακύκλωση.  Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει στα εξής:


  1. Στις ενέργειες για να εξασφαλίσει ένα ειδικό όχημα αποκομιδής βιοαποβλήτων και τους ανάλογους καφέ κάδους, μικρούς και μεγάλους, για την συλλογή αποβλήτων, αρχικά από τις επιχειρήσεις εστίασης στο Δήμο μας.
  2. Με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας προχωράει σε αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου μας ξεκινώντας τις διαδικασίες σύνταξης ενός επιστημονικά άρτιου και υλοποιήσιμου σχεδίου εξαλείφοντας τις αστοχίες και τα λάθη του 2015.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, παραβρέθηκε στην σημαντική εκδήλωση παρουσίασης του νέου σχεδίου - προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Τονίζουμε πως για να πετύχουν τα οποιαδήποτε σχέδια της Πολιτείας για την ανακύκλωση στην Αττική χρειάζονται δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: 1) Ενημέρωση-εκπαίδευση των πολιτών και 2) κίνητρα για διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή. Το πιο εύκολο για μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό είναι να πετάει τα σκουπίδια όλα μαζί (δίχως διαχωρισμό). Για να υπάρξει ανακύκλωση θα πρέπει αυτή η νοοτροπία να αλλάξει όπως και θα πρέπει να δημιουργηθούν και Πράσινα Σημεία Διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. 
Η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και η επωφελής διαχείριση των απορριμμάτων οφείλει να μπει σταδιακά στην καθημερινότητά μας.





Προηγούμενο
Επόμενο