Έναν Δήμο λίγο πριν την χρεοκοπία και την ένταξή του σε "μνημόνιο" από το Οικονομικό Παρατηρητήριο Δήμων και Κοινοτήτων, περιέγραψε πως παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή Γιασημάκη.
Για πρώτη φορά, ο νυν Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο χρεοκοπίας του Δήμου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Ιούλιο του 2018 ως αρχηγός, τότε, της παράταξης της Αντιπολίτευσης "Δυναμική Πολιτεία". Το θέμα της οικονομικής διαχείρισης κατά την πενταετία 2014-2019 και τους κινδύνους για τον Δήμο, επανέφερε στις προεκλογικές του παρεμβάσεις ως επικεφαλής της παράταξης "Συνεργασία Ευθύνης".
Ο κ. Γιασημάκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, μίλησε για οσμές σκανδάλων που έχουν γίνει ανυπόφορες και για χρέη που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη του κ. Ρούσση που φτάνουν τα 14.000.000 ευρώ. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε ορισμένες "ενδεικτικά", όπως χαρακτηριστικά είπε, περιπτώσεις κακοδιαχείρισης με κατατμήσεις έργων προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις, με έργα εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν με την μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης και εξασφάλισαν ελάχιστες εκπτώσεις στα αρχικά ποσά κόστους από τους εργολάβους που τα ανέλαβαν, με "πανάκριβους" λαμπτήρες κοστολογημένους με ποσό τριπλάσιο από αυτό της αγοράς, με υπέρογκες δαπάνες για καύσιμα οχημάτων και με τιμολόγια εκατοντάδων ευρώ που κόπηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή λίγες μέρες πριν αποχωρήσει και παραδώσει την διοίκηση για τα οποία δεν υπάρχει ούτε απόφαση ανάθεσης, ούτε πρωτόκολλο παραλαβής. Μίλησε, επίσης, για χρέη χιλιάδων ευρώ και εξώδικα για χρέη στον ΟΤΕ και χρεωστούμενα στη ΔΕΗ. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πήγαν σε προεκλογικές προσλήψεις συμβασιούχων με τρίμηνα και για την επιθυμία της προηγούμενης Δημοτικής αρχής να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι ζητώντας γενικευμένο και όχι εξειδικευμένο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Ο Δήμαρχος έκανε και εκτενή αναφορά στην έλλειψη ισολογισμών στον Δήμο από το 2013 μέχρι το 2018.
Στον παρακάτω σύνδεσμο αναλυτικά οι καταγγελίες του Δημάρχου Ωρωπού
http://www.maximipoli.gr/?p=27920
Αποκαλυπτικές ήταν οι παρεμβάσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων:
Nώντας Δημητρίου: Ακούσαμε τον κύριο Ρούσση να απολογείται για την πενταετία του. Κατεστραμένος Δήμος από όλες τις πλευρές. Καύσιμα υπερκοστολογημένα, κάθε τρεις και λίγο τα booster για την ύδρευση χαλούσαν και χρειαζόντουσαν επισκευή με απευθείας αναθέσεις στο όριο των 24.800 ευρώ και, παρόλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα να δουλεύει. Όλα είναι κατεστραμμένα. Η δημοτική ενότητα του Αυλώνα μένει από νερό τη στιγμή που έχει γεωτρήσεις ιδιωτικές, ενώ, είχε εξοπλισμό και προίκα όταν μπήκε στο Δήμο Ωρωπού με δεξαμενή που ποτέ δεν λειτούργησε, ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αυτοκίνητα διαλυμένα. Πού πήγαν τα χρήματα για τις επισκευές των αυτοκινήτων; εξοπλισμό για κλάματα παραλάβαμε. Η καταστροφή στον Κάλαμο από την πυρκαγιά και οι χρηματοδοτήσεις για την... αποκατάσταση δεν αποτελούν έργα. Εύχομαι στη ζωή μου και κατά τη διάρκεια της θητείας μου εδώ, να μην αξιώσει ο Θεός ποτέ να ασχοληθώ με τέτοιο "έργο".
Βαγγέλης Hλιάσκος: Δύο εκατομμύρια ευρώ ήταν οι διαγραφές οφειλών που κάνατε στην ύδρευση ενώ 4ων εξαμήνων υπολείπονται οι λογαριασμοί σε πολλές περιοχές του Δήμου. Πώς ωφελήθηκε ο Δήμος από την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο; Aντί να κερδίσουμε το εκατομμύριο, όπως έλεγε ο κ. Ρούσσης, μπήκαμε μέσα ένα εκατομμύριο. Σε έργα κοστολογημένα όπως ο Παιδικός Σταθμός, χρηματοδοτούμενος από τα ΕΣΠΑ, κόστισε 220.000 παραπάνω και 50.000 παραπάνω κόστισε η ανάπλαση της Μαρμαρά. Επίσης, δόθηκαν 300.000 για εκχιονισμό και ρίψεις άλατος χωρίς πρωτόκολλα παραλαβής, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Βαγγέλης Hλιάσκος: Δύο εκατομμύρια ευρώ ήταν οι διαγραφές οφειλών που κάνατε στην ύδρευση ενώ 4ων εξαμήνων υπολείπονται οι λογαριασμοί σε πολλές περιοχές του Δήμου. Πώς ωφελήθηκε ο Δήμος από την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο; Aντί να κερδίσουμε το εκατομμύριο, όπως έλεγε ο κ. Ρούσσης, μπήκαμε μέσα ένα εκατομμύριο. Σε έργα κοστολογημένα όπως ο Παιδικός Σταθμός, χρηματοδοτούμενος από τα ΕΣΠΑ, κόστισε 220.000 παραπάνω και 50.000 παραπάνω κόστισε η ανάπλαση της Μαρμαρά. Επίσης, δόθηκαν 300.000 για εκχιονισμό και ρίψεις άλατος χωρίς πρωτόκολλα παραλαβής, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Άγγελος Χατζηιωάννου: "Όπου πηγαίνουμε αντιμετωπίζουμε χρέη. Με οποιονδήποτε έχει συνεργαστεί η Δημοτική Αρχή Ρούσση, χρωστάει. Σε προμηθευτές χρέη,για επισκευές και μικροεπισκευές εξοπλισμού χρέη, χρέη για επισκευές οχημάτων: χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα συνεργεία αυτοκινήτων. Να θυμηθούμε τους "εθνικούς προμηθευτές", με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένα ονόματα".
Απευθυνόμενος στον Θωμά Ρούσση είπε: -Είσαι η καταστροφή του τόπου. Βρήκαμε μέχρι και 40 απλήρωτους λογαριασμούς (ΔΕΗ-ΟΤΕ). Μόνο στο κλειστό του μπάσκετ ο λογαριασμός είναι 4.800 ευρώ, ενώ έχει αποσταλεί εξώδικο για τα σχολεία. Ο ΟΤΕ έστειλε εξώδικο για 80.000 ευρώ χρέη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής το Νοέμβριο του 2018. Σχολικό λεωφορείο κυκλοφορούσε και μετέφερε μαθητές έχοντας να αλλάξει λάστιχα από το 2011!
Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να κόψει το ρεύμα από την κολώνα στο νηπιαγωγείο Καπανδριτίου! Το ασθενοφόρο έμεινε από μηχανή, ενώ πολλά χρήματα έχουν δοθεί για επισκευές στο συγκεκριμένο αμάξι. Ψάχνουμε να βρούμε, μετά την συνένωση των κοινοτήτων, εξοπλισμούς και οχήματα τα οποία... πέταξαν. Μιλάμε για εξοπλισμό αξίας χιλιάδων ευρώ. Προγράμματα όπως "βοηθεια στο σπιτι" , "διά βίου μάθηση" και "αθλητισμός για όλους" χάθηκαν.
Με έναν τεράστιο λογαριασμό ρεύματος είναι φορτωμένη η ύδρευση, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Λίτσας. "Λείπανε περί τα 100.000 ευρώ για τους μισθούς των υπαλλήλων στον ηλεκτροφωτισμό. Έχουμε τόσους υπαλλήλους στην καθαριότητα και την αναθέτουμε σε εργολάβο". Ο κ. Λίτσας είπε χαρακτηριστικά: "Έχετε διαλύσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες" Mίλησε, επίσης, για χρέη στη ΔΕΗ που πρέπει τώρα να πληρωθούν προκειμένου να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια που εξασφαλίζουν την ύδρευση και για υπέρογκους λογαριασμούς. Αναφέρθηκε στα 1.700.000 ευρώ το χρόνο που δίδονται στον εργολάβο καθαριότητας, χρήματα που προέρχονται από Δημοτικά τέλη που κατέβαλε η εταιρεία "Νέα Οδός". Τέλη, που η εταιρεία έχει πάψει πια να πληρώνει. "Αυτό το έσοδο δεν υπάρχει πια, δεν μπορούμε πια να πάρουμε χρήματα από κει" είπε, μεταξύ άλλων,ο κ. Λίτσας. "Η σημερινή Δημοτική αρχή δεν έχει ούτε κωδικούς για να φτιάξει τα απορριμματοφόρα της. Είναι πολύ λυπηρό ότι έχουμε βγει στη ζητιανιά για δανεικό απορριμματοφόρο από το Δήμο Αθηναίων. Γύρισε πολλά χρόνια πίσω ο Ωρωπός . Στην ύδρευση δεν είχε γίνει η πρόβλεψη να γίνουν προσλήψεις" Αναφέρθηκε, επίσης, και στις εγκαταστάσεις υδροδότησης στην Μαυροσουβάλα η οποία, όπως είπε, "βρίσκεται σε κακό χάλι και υπολειτουργεί το στρατηγικό σημείο για την ύδρευση του Δήμου με αποτέλεσμα μεγάλο ποσό χρημάτων να πηγαίνει στην ΕΥΔΑΠ. Ο Δήμος έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού, δεν μπορεί να κάνει προμήθειες απαραίτητων προϊόντων. Αν είχατε ξαναβγεί θα συνεχίζατε την ίδια πορεία; Πώς θα συνεχίζατε; Με αυτή τη νοοτροπία δεν λύνεται η εξίσωση στα μαθηματικά".
Ο Γιάννης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχει γενικός έλεγχος αλλά στοχευμένος. Να ελεγχθούν για την 5ετία 2014-2918 το πως πάρθηκαν οι αποφάσεις, τι στοιχεία υπήρχαν για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά λειτουργώντας καθαρά στοχευμένα.
Ο Ανδρέας Γαζβινιάν τόνισε πως ένας Δήμος που ήταν λειτουργικός έχει πλέον διαλυθεί, πως δεν υπολογίζονταν και δεν λαμβάνονταν υπόψη οι εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας και πως όσοι ευθύνονται θα πρέπει να γίνουν στόχος των ελεγκτικών αρχών.
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Ρούσσης απάντησε: "Mην κρίνετε το τι παραδίδουμε αλλά τι παραλάβαμε" εννοώντας το τι παρέλαβε από τον πρώην Δήμαρχο κ. Οικονομάκο το 2014. Ανέφερε πως τότε παρέλαβε 2 ευρώ ταμείο στην ΚΕΔΩ, χρεωμένες Σχολικές Επιτροπές και άλλες οφειλές, ενώ ενέταξε τα χρέη του Δήμου στα ληξιπρόθεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Είπε πως η Δημοτική του Αρχή έκλεισε τους Ισολογισμούς των ετών 2010 - 2011.