Η αναθέρμανση του πλάνου για την δημιουργία Κέντρου Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Παλιές Φυλακές, φαίνεται πως βρίσκεται στις σκέψεις της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίας Γιαννακάκη.
Η ιστορία είχε ξεκινήσει από το 2002 το καλοκαίρι, κατά την επίσκεψη αστραπή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις Παλιές Φυλακές ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου ενώ παρών ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στην επίσκεψη-εκδήλωση μια ιστορία... λέει πως ήταν παρών ένας εκπαιδευτικός-συνάδελφος του Υπουργού, ο Στέλιος Κερασίδης ο οποίος ζήτησε τον λόγο και έθεσε το θέμα δημιουργίας κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Παλιές Φυλακές.
Η πρόταση ξεκίνησε να υλοποιείται και μάλιστα επί δημαρχίας Σπύρου Μέξη υπήρξε και προμελέτη η οποία όμως για λόγους κυρίως πολιτικούς αλλά και οικονομικούς η κεντρική εξουσία δεν "προχώρησε" ποτέ.
Αργότερα, συντάχτηκε μια πτυχιακή μελέτη με θέμα την αξιοποίηση των Φυλακών ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Νέων από τρεις νέες αρχιτέκτονες, τις: Ευαγγελία Γαρυφαλλίδου, Κατερίνα Ζαφειράκη και την Αννέζα Μέξη (κόρη του πρώην δημάρχου). Με το θέμα των Παλιών Φυλακών είχαμε ασχοληθεί το περασμένο καλοκαίρι στο Τεύχος του "Φάρου". Συγκεκριμένα, γράψαμε πως το Δημόσιο και ειδικά ο βασικός ιδιοκτήτης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει γυρίσει την πλάτη στον Ιστορικό Χώρο αφήνοντάς τον σε κακή κατάσταση και ουσιαστικά αναξιοποίητο. (Διαβάστε το άρθρο: Παλιές Φυλακές Ωρωπού: Όταν το Δημόσιο γυρίζει την πλάτη...).
Μένει να δούμε αν τα σχέδια του Υπουργείου είναι ρεαλιστικά και αν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να υλοποιηθούν (σε συναίνεση πάντα με την τοπική κοινωνία). Από λόγια χορτάσαμε, καιρός για έργα. Δεν χρειαζόμαστε άλλες επικοινωνιακού τύπου πολιτικές κινήσεις και ανεκπλήρωτες μελέτες, αλλά δράση. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, από την αρχαιότητα "Έπεα Πτερόεντα".