21 Σεπτεμβρίου 2017

Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο.

21/9/2017 
Μια σημαντική εκδήλωση με κεντρικό θέμα το μέλλον της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Την εκδήλωση-συζήτηση διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α Νεκτάριος Καλαντζής ανακήρυξε επίτιμο μέλος της Ένωσης τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.
 Στα προβλήματα που δημιουργεί στην Αυτοδιοίκηση η πολυνομία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης. Αντιφάσεις, πολύπλοκες διατυπώσεις, βιομηχανία τροποποιήσεων, Υπουργικές  Εγκύκλιοι που χρειάζονται για να ερμηνευτούν οι νόμοι. Διαφορετικές ερμηνείες και αποφάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις από διαφορετικούς Επίτροπους οδηγούν στην πολιτική κηδεμονίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος.  Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούν οι προληπτικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να καθυστερήσουν διαγωνισμούς ακόμα και για έναν χρόνο. 


Για τα "θετικά" του Καλλικράτη μίλησε ο πρώην Υπουργός και "δημιουργός" του, Γιάννης Ραγκούσης. Το στοίχημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ κερδίθηκε γιατί την διαχείριση ανέλαβαν οι Περιφέρειες. Στα θετικά, ανέφερε τα πλεονάσματα των Δήμων, την διαφάνεια, τον έλεγχο και την νομιμότητα που εξασφαλίστηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πρότεινε μεταξύ άλλων να περάσει όλο το πακέτο της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με την διαχείριση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε -στα πλαίσια της αποκέντρωσης της εξουσίας- να δοθεί στην αυτοδιοίκηση κομμάτι της φορολόγησης. Έτσι θα γνωρίζουν οι πολίτες και θα ελέγχουν που πάνε τα χρήματά τους. 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο μακρύ χέρι του κράτους που βρίσκεται παντού στην αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε και στις βελτιώσεις που χρειάζεται ο Καλλικράτης.
Σημαντικό πρόβλημα η γραφειοκρατία και ο τρόπος που λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα. Μίλησε για την ανάγκη κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την θεσμική επανάσταση που θα φέρει η φορολογική αποκέντρωση αλλά και για την ανάγκη να δοθούν νέες αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι νέες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Πρωτοβάθμια Υγεία και τα σχολεία. Ο Περιφερειάρχης δεν ήταν αρνητικός ως προς την θέσπιση απλής αναλογικής με ασφαλιστικές δικλίδες, αλλά τόνισε πως το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες δεν είναι το εκλογικό σύστημα αλλά τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους. 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν βουλευτές, πρώην Υπουργοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας.
Άννα-Μαρία Τσαρουχά




Ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α Νεκτάριος Καλαντζής

Με τον Επικεφαλής της Παράταξης "Ενεργοί Πολίτες Στερεάς Ελλάδας" Κώστα Χαϊνά

             
Προηγούμενο
Επόμενο