8 Νοεμβρίου 2023

Οι "αποκαλύψεις" της κάλπης και τα πρόσωπα



 Ανακοινώθηκαν χθες, 7/11/2023, από το Πρωτοδικείο Αθηνών τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας όλων των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Είναι γνωστό, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα αμέσως μετά το πέρας των εκλογών, πως η διαφορά ανάμεσα στους δύο υπερκομματικούς συνδυασμούς αυτούς του Γιώργου Γιασημάκη και του Δημήτρη Κιούση άγγιξε, σχεδόν, τις 15 μονάδες με τον Γιώργο Γιασημάκη να παίρνει 54,58% και τον Δημήτρη Κιούση 39,81%. Η επιλογή των ψηφοφόρων για τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο που θα ξεκινήσει η θητεία του 1/1/2024 είναι αποκαλυπτική. Παρά το γεγονός πως δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβώς το ποιες έδρες και πού θα πάρουν όλοι οι συνδυασμοί, υπάρχουν κάποια πρόσωπα, οι πρώτοι σε σταυρούς ανά Δημοτική Ενότητα, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι εκλέγονται. Στην Δημοτική Ενότητα Ωρωπίων από την "Συνεργασία Ευθύνης" του Δημάρχου εκλέγονται οι: Νίκος Λούπης, Άγγελος Χατζηιωάννου, Ιωάννης Κανελλόπουλος και Μιχάλης Οικονομίδης που είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του Δημάρχου. Την πέμπτη έδρα φαίνεται πως παίρνει ο Βαγγέλης Ηλιάσκος και, εφόσον λάβει και 6η έδρα ο συνδυασμός, η Άννα Φαρμακίδου. Στο Συκάμινο επανεκλέγεται ο νυν αντιδήμαρχος Δημήτρης Σαμπάνης και στο Πολυδένδρι την πρωτιά για την παράταξη πήρε η Ντιάνα Ηλιάδου Τουρκαντώνη. Στο Μαρκόπουλο, με σημαντική διαφορά από τον νυν αντιδήμαρχο Γιώργο Αρμυριώτη που ξεπερνά τους 230 σταυρούς, την πρωτιά εξασφάλισε με 665 ψήφους ο Γιάννης Μίχας. Στην Μαλακάσα ο νέος αντιδήμαρχος φαίνεται πως θα είναι ο Σταμάτης Κόης, ενώ στο Καπανδρίτι επανεκλέγονται οι: Χρήστος Τρομπούκης και Μιχάλης Ντάσης. Στον Κάλαμο οι: Πέτρος Δέδες, Παναγιώτης Πέππας και Γιάννης Παπαπέτρου. Δεδομένη θεωρείται και η εκλογή του Γιάννη Βλάχου στις Αφίδνες με πρώτο, όμως, σε σταυρούς τον Γιώργο Ντόστη και μόλις τρίτο σε ψήφους τον νυν αντιδήμαρχο Γιάννη Δήμα. Στον Αυλώνα εκλέγονται οι: Άγγελος Καλύβας και ο νυν αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαγιάννης.
 Από την "Προοπτική για τον Ωρωπό" του Δημήτρη Κιούση στα σίγουρα εκλέγονται οι: Νώντας Δημητρίου και Μάνος Δάβρης από τον Αυλώνα. Ο Βασίλης Μπέλλος από τις Αφίδνες, ο Γιώργος Στεφανουδάκης και ο Χρήστος Παπαδημητρίου από τον Κάλαμο, η Χριστίνα Χρυσούλα από το Καπανδρίτι, ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Λίτσας από την Μαλακάσα, ο Βασίλης Μπιλίρης από το Μαρκόπουλο, ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Ρούσσης στο Συκάμινο, και στην ενότητα Ωρωπίων ο Γρηγόρης Μέξης και ο Διονύσης Καμπιώτης. Μετά τον Δ. Καμπιώτη επόμενος σε σταυρούς είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεκρεζής ο οποίος εκλέγεται εφόσον η "Λαϊκή Συσπείρωση" πάρει την έδρα της στο Καπανδρίτι.                                                                                                                                                    
Το νέο σύστημα σταυροδοσίας, που ίσχυσε για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές, δίνει την δυνατότητα να ψηφίσει ο κάθε ψηφοφόρος συμβούλους μόνο άλλων δημοτικών ενοτήτων και κανέναν από την ενότητα στην οποία ανήκει. Το σύστημα αυτό δημιούργησε κάποια περίεργα φαινόμενα και ίσως αδικίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πέτρος Δέδες ενώ φαίνεται τέταρτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων του Καλάμου με πρώτο τον Παναγιώτη Πέππα και δεύτερο τον Ανδρέα Θεοδώρου, στο σύνολο των ψήφων, με τη στήριξη των ψηφοφόρων των άλλων δημοτικών ενοτήτων εκλέγεται πρώτος στον Κάλαμο και ο Α. Θεοδώρου μένει εκτός συμβουλίου. Το ίδιο αντίστοιχα συνέβη και στον Αυλώνα με τον Άγγελο Καλύβα να έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις των Αυλωνιτών, ενώ ο νυν αντιδήμαρχος Νίκος Τζεβελέκος έρχεται πρώτος χωρίς να εκλέγεται καν δημοτικός σύμβουλος! Κάτι παρόμοιο βλέπουμε και με τον Αυλωνίτη Γιώργο Παπαγιάννη που πήρε αρκετούς σταυρούς από τη Μαλακάσα στην οποία διατελεί αντιδήμαρχος, που του εξασφάλισαν την επανεκλογή του. Αντίστοιχα, ο Διονύσης Καμπιώτης έχει την όγδοη θέση στην ενότητα Ωρωπίων αλλά την τρίτη στο Καπανδρίτι με αποτέλεσμα να εκλέγεται δεύτερος εκπρόσωπος της παράταξής του στην δημοτική ενότητα Ωρωπίων. Το μέτρο του Ενιαίου ψηφοδελτίου θα ήταν πολύ πιο δίκαιο εάν δεν εκλέγονταν οι σύμβουλοι ανά Δημοτική Ενότητα αλλά στο σύνολο του Δήμου με αποκλειστικό κριτήριο τους σταυρούς που πήρε ο καθένας συνολικά.
  Όλες οι δημοτικές ενότητες έδωσαν την πρωτιά στην "Συνεργασία Ευθύνης" εκτός από μία, την Μαλακάσα. Εκεί βγήκε νικήτρια η "Προοπτική για τον Ωρωπό" με ποσοστό 55,10% έναντι 40,16% της "Συνεργασίας Ευθύνης". Το "Γαλατικό χωριό" του Δήμου μας έφερε τον πρώην αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Λίτσα πρώτο σε σταυρούς στο συνδυασμό της "Προοπτικής" με 992 ψήφους. Στην"Συνεργασία" πρώτος με διαφορά αναδείχθηκε ο Νίκος Λούπης, ένα στέλεχος με χαμηλό προφίλ που αναδεικνύεται στο αδιαμφησβήτητο νούμερο δύο (μετά τον Δήμαρχο) της διοικούσας παράταξης με 1021 σταυρούς. Οι γυναίκες που εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι είναι μόνο τρεις όπως ήταν στην προηγούμενη θητεία.
 Αυτό που επίσης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι ότι, παρά το γεγονός πως νέα και αξιόλογα πρόσωπα συμμετείχαν και στους δύο υπερκομματικούς συνδυασμούς, η ανανέωση της συνθεσης του Δημοτικού συμβουλίου ήταν ελάχιστη. Πολλά νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προσφέρουν αρκετά στην τοπική κοινωνία δεν εξελέγησαν και βλέπουμε πάνω-κάτω τα ίδια πρόσωπα να κυριαρχούν στο τοπικό πολιτικό σκηνικό. Γεγονός που δείχνει πως δεν είναι εύκολες οι αλλαγές, ενώ απαιτείται και εκλογική στρατηγική κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι νέοι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις ελπίζουμε να φέρουν ουσιαστική ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό του Δήμου Ωρωπού, του τόπου της Αν. Αττικής που τα τελευταία -τουλάχιστον- 14 χρόνια δεν έχει δει ακόμα την πολυπόθητη ανάπτυξη. 
Προηγούμενο
Επόμενο