Ακούγοντας την ομιλία του Δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη στην κοπή της πίτας του Δήμου, τρία σημεία μου έκαναν εντύπωση και για τα πρώτα δύο θα πρέπει κάποια μέρα, κάποια στιγμή να δοθούν απαντήσεις :
- Ανοίγοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο τί αντιμετώπισε όταν ανέλαβε την διοίκηση το 2019. Δεν έκανε, όμως, καμία αναφορά στην υπόθεση της "χρεοκοπίας" του Δήμου. Τον Οκτώβριο του 2019, στον ίδιο χώρο που έγινε η κοπή της πίτας, ο Δήμαρχος Ωρωπού είχε καλέσει σε ανοιχτή συγκέντρωση τους πολίτες του Δήμου Ωρωπού για να τους ενημερώσει πως παρέλαβε έναν Δήμο στα όριά της χρεοκοπίας με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής αρχής καταλήγοντας πως παρέλαβε χρέη 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2020, έναν χρόνο μετά, οι πολίτες περιμέναμε την εξέλιξη του θέματος αυτού χωρίς να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία του. Τότε, είχαμε κάνει μία εκπομπή στο κανάλι μας στο YouTube με τον πρώην Δήμαρχο κ. Ρούσση προσπαθώντας να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στα γεγονότα. Σήμερα, έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ακόμα δεν έχουμε λάβει, ως πολίτες, μια οριστική απάντηση από τον -όποιο- αρμόδιο. Γιατί, ενώ είχε γίνει τόσο μεγάλος ντόρος -τότε- για το θέμα της χρεοκοπίας, δεν αναφέρθηκε μέσα στα προβλήματα που αντιμετώπισε η σημερινή Δημοτική αρχή; Οι αρχικές καταγγελίες ήταν τελικά ένα πολιτικό λάθος; Ως πολίτες που παρακολουθούμε τα γεγονότα έχουμε το δικαίωμα να απορούμε και να αναζητούμε απαντήσεις.
- Το δεύτερο σημείο ήταν αυτό που -προς τιμήν του- ο Δήμαρχος Ωρωπού κλείνοντας την ομιλία του παραδέχθηκε: πως έγιναν και λάθη κατά τη διάρκεια της διοίκησης της παρούσας παράταξης. Αυτό που θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ όλους εμάς τους πολίτες είναι να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα λάθη. Ο καθένας μας μπορεί να έχει την άποψή του, ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά και να έχει ελλιπή ενημέρωση και κάποιος να υποθέτει ή να λέει ό,τι θέλει. Γι αυτό θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά είναι τα λάθη τα οποία αναγνωρίζει η ίδια η Δημοτική αρχή στην αυτοκριτική της και το κυριότερο τι μέτρα έχει πάρει ή παίρνει ή θα πάρει για να τα διορθώσει.
- Η εντύπωση που δημιουργείται για την αντιπολίτευση. Η κοπή της πίτας του Δήμου Ωρωπού οφείλει να είναι ένα γεγονός ενωτικό, αφού εκφράζει κυρίως τους εργαζόμενους και όχι την εκάστοτε διοικούσα παράταξη. Καλώς παρέστησαν οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης στην κοπή της πίτας, αν και είχε προεκλογικό χρώμα αφού έγινε και ένας σύντομος απολογισμός του έργου της διοίκησης. Το πρόβλημα είναι, όμως, πως η ενωτική εντύπωση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση μόνο ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει στους δημότες. 'Ενα νόμισμα έχει δύο όψεις με την αντιπολίτευση να συμφωνεί στα θετικά και να διαφωνεί στα αρνητικά. Όταν, όμως, αναφερόμαστε μόνο στα θετικά, τότε δημιουργείται στρεβλή εικόνα για τους θεσμούς. Δημιουργείται μία "ενωτική" εικόνα η οποία θίγει το θεσμό της Δημοκρατίας διότι η αντιπολίτευση δεν έχει εκλεγεί για να συμβαδίζει με τη συμπολίτευση. Καμία διοίκηση και καμία εξουσία δεν είναι τέλεια και γι αυτό υπάρχει η δημοκρατία και οι θεσμοί: ακριβώς, για να ασκούν κριτική και να προασπίζουν τα συμφέροντα των δημοτών και όχι για να συμπορεύονται στο όνομα του "πολιτικού πολιτισμού". Τα τελευταία 13 χρόνια παρακολουθώ την αυτοδιοικητική πορεία του τόπου μας και γνωρίζω τις προσπάθειες και την δουλειά που έχουν κάνει όλοι οι Δήμαρχοι από το 2010 μέχρι σήμερα. Όποια προσπάθεια έχει γίνει πρέπει να εκτιμάται και, πραγματικά, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συναντήσει πολλές δυσκολίες και εμπόδια στο δρόμο τους διότι παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια και την πορεία του Δήμου Ωρωπού από την οικονομική κρίση της χώρας που ξέσπασε το 2011 μέχρι σήμερα. Είμαι, όμως, και ένας πολίτης που δικαιούμαι να σχολιάζω βλέποντας στον τόπο μου να πραγματοποιούνται περισσότερες μελέτες από έργα -μέχρι σήμερα- και τα αυτονόητα να αποτελούν "αποζημίωση" για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών μεταναστών και προσφύγων. Τέλος, θέλω να πω πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν ανήκει στις εφημερίδες. Σε μας ανήκει ο ρόλος της ενημέρωσης. Η αντιπολίτευση, η κριτική στην εξουσία και οι αγώνες για τη διόρθωση των κακώς κειμένων οφείλουν να γίνονται από πολιτικά πρόσωπα που έχουν το σθένος, το θάρρος και τη δύναμη να διεκδικήσουν τη λαϊκή εντολή και όχι από πολίτες αρθρογράφους ή μη.
Δεν πρέπει, επίσης, να μπερδέψουμε τον πολιτικό πολιτισμό με τη μαχητικότητα που θα πρέπει να υπάρξει στον προεκλογικό αγώνα. Μαχητικότητα από όλες τις πλευρές γιατί μόνο μέσα από τα επιχειρήματα και την αντιπαράθεση μπορεί να προκύψει η αλήθεια, και ο κόσμος αποζητά απαντήσεις για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τον τόπο του στις επερχόμενες εκλογές.
Άννα-Μαρία Τσαρουχά
ενεργός πολίτης Δήμου Ωρωπού