Επείγουσες παρεμβάσεις μεταξύ άλλων και στην καμένη περιοχή Αφιδνών και Πολυδενδρίου προβλέπει η μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, που εγκρίθηκε από το Yπουργείο Περιβάλλοντος. Οι επεμβάσεις αφορούν ήπια αντιδιαβρωτικά έργα –όπως κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα– στις κοίτες των ρεμάτων της πληγείσας περιοχής και στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.
Η μελέτη συντάχθηκε από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (οι υπηρεσίες αυτές είναι προς μεταφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος) έπειτα από αυτοψία και αφορά τις περιοχές που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά στις 3-10 Αυγούστου 2021 στη βορειοανατολική Αττική. Η πληγείσα περιοχή μαζί με Βαρυμπόμπη Θρακομεκεδόνες και Διόνυσο υπολογίζεται συνολικά σε 83.650 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου 54.000 αποτελούνταν από δάση και δασικές εκτάσεις. Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας έκτασης αποτελεί τμήμα των λεκανών απορροής χειμάρρων που εκβάλλουν στη λίμνη Μαραθώνα, στον Κηφισό ποταμό και στον χείμαρρο Χάραδρο. Προτεραιότητα δίνεται στα σημεία πάνω από οικιστικές περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων τον προσεχή χειμώνα αλλά και για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Το κόστος των επεμβάσεων εκτιμήθηκε σε 18,28 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο ταμείο. Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε επτά περιοχές, όλες με κλίση άνω του 20%. Πιο συγκεκριμένα για τον Δήμο Ωρωπού:
• Στο Κρυονέρι, σε μια περιοχή με πυκνό δίκτυο χειμάρρων πάνω από κατοικημένες περιοχές, σε έκταση 4.365 στρεμμάτων.
• Στις Αφίδνες δίπλα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σε έκταση 2.260 στρεμμάτων. Οι επεμβάσεις θα γίνουν και σε κατοικημένες περιοχές.
Όσον αφορά το είδος των παρεμβάσεων, θα ακολουθηθεί η διαδεδομένη πρακτική των δασικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Στην περιοχή μας, αρμόδιο είναι το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και ορεινών αντιπλημμυρικών έργων με τη χρήση των καμένων κορμών και κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών –αλλά και των υδάτων σε μικρότερο βαθμό– μέσα στις κύριες κοίτες των ρεμάτων.
Πηγή Άρθρου: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "