10 Ιουνίου 2020

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος και συμπολίτης μας Τάσος Τρίκκας

Ο Τάσος Τρίκκας σε εκδήλωση
στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού

Μόνιμος κάτοικος του χωριού Ωρωπός τα τελευταία χρόνια ο γνωστός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Αριστεράς έχασε την σύντροφο της ζωής του πριν από λίγους μήνες. Σήμερα, ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για να την συναντήσει. Η Εφημερίδα των Συντακτών γράφει για εκείνον:

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Τάσος Τρίκκας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και από τα ιστορικά στελέχη της ελληνικής Αριστεράς.
Ο Τάσος Τρίκκας είχε πολύχρονη δράση στην οργανωμένη Αριστερά και διώχθηκε για τις ιδέες και τους αγώνες του.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα της ΕΔΑ «Δημοκρατική Αλλαγή», στην εφημερίδα «Το Βήμα». Άρθρα του είχαν δημοσιευθεί στα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία» και την «Εποχή», ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό αρθρογραφούσε στην «Αυγή».
Ο Τάσος Τρίκκας εντάχθηκε στην Κατοχή στις τάξεις της ΕΠΟΝ, ενώ υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας της ΕΔΑ.
Με τον χαρακτηρισμό «Κομμουνιστής Γ’ Κατηγορίας» υπηρέτησε έγκλειστος την στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο και τον Κολινδρό, όπου έδρευαν Ειδικές Μονάδες Οπλιτών.
Μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, διέφυγε στην Ευρώπη και συντόνισε την πάλη κατά των απριλιανών από τις επιτροπές της ΕΔΑ και του ΠΑΜ στη Δυτική Ευρώπη.
Συντάχθηκε με το ΚΚΕ εσωτερικού στη διάσπαση του 1968, ενώ, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1973, συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, στο πλαίσιο της «αμνηστίας» του χουντικού καθεστώτος.
Πολιτικά ενεργός και μεταδικτατορικά, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εσ., μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΝ, θητεύοντας στην Κεντρική Επιτροπή του και την Πολιτική Γραμματεία του.
ΣΥΡΙΖΑ
«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό τον σύντροφο Τάσο Τρίκκα, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.
Ο σ. Τρίκκας οργανώθηκε στην Αριστερά σε νεαρή ηλικία, μέσα από τις γραμμές της παράνομης ΕΠΟΝ. Διετέλεσε στέλεχος πρώτης γραμμής της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη. Με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Δ. Ευρώπη, απ’ όπου και συντόνισε από καίριες θέσεις την αντιδικτατορική πάλη μέσα από τις επιτροπές της ΕΔΑ και του ΠΑΜ. Στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, ακολούθησε το ΚΚΕ Εσωτερικού. Αμέσως μετά την επιστροφή του, το 1973, στην Ελλάδα, συνελήφθη. Κατόπιν, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της «αμνηστίας» του χουντικού καθεστώτος.
Κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ο σ. Τρίκκας διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσ., και κατόπιν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ. Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής και της Πολιτικής του Γραμματείας.
Η καριέρα του στη δημοσιογραφία υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική του διαδρομή και ταυτότητα. Υπέστη διώξεις στο πλαίσιο της αντικομουνιστικής εκστρατείας του μετεμφυλιακού κράτους ενάντια στην ΕΔΑ, καθώς υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας της Δημοκρατική Αλλαγή. Εργάστηκε επίσης στην εφημερίδα Το Βήμα ως υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων. Παράλληλα, άρθρα του δημοσιεύονταν στα Νέα, την Ελευθεροτυπία και την Εποχή.
Μέχρι και το τέλος της ζωής του, αρθρογραφούσε ανελλιπώς στην Αυγή, παρεμβαίνοντας σε όλα τα μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα της εκάστοτε περιόδου, με το πάθος αλλά και τον τεκμηριωμένο λόγο που τον διέκρινε σε όλη του τη διαδρομή.
Ο σ. Τρίκκας μας αφήνει, επίσης, ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο που αφορά την ιστορία τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας Αριστεράς, το οποίο αποτελεί πολύτιμο όπλο για όλες τις αριστερές και αριστερούς.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».


Προηγούμενο
Επόμενο