20 Οκτωβρίου 2019

Άρθρο μου στην "Ομηρική Γραία":"Κανόνες επιβίωσης για μονογονείς"



Κανόνες επιβίωσης για μονογονείς

Eίχαμε καιρό να μιλήσουμε με την παλιά γειτόνισσα και παιδική φίλη. Εκείνο το πρωί που μου τηλεφώνησε ήταν συντετριμμένη και τρομοκρατημένη συγχρόνως. Ο σύζυγός της μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία με την υγεία του δεν είχε πολύ χρόνο ζωής, όπως της δήλωσαν οι γιατροί.
«- Τι θα κάνω με τα παιδιά;» Με ρώτησε γεμάτη αγωνία. «Είναι μικρά ακόμα και εγώ θα μείνω μόνη. Πώς θα τα βγάλω πέρα;»
 Και είναι αλήθεια πως η μονογονεϊκή οικογένεια είτε είναι επιλογή, είτε προκύπτει από τις ατυχίες της ζωής (χωρισμός ή θάνατος), σημαίνει αυξημένες υποχρεώσεις. Η φροντίδα των παιδιών πρέπει να συνδυαστεί με τη δουλειά και συχνά προκύπτουν οικονομικές και πρακτικές δυσκολίες. Υπάρχουν, όμως, και μερικοί βασικοί κανόνες επιβίωσης:
- Ζήτα βοήθεια από τους οικείους σου. Γονείς, αδέρφια, φίλοι, συγγενείς μπορούν, στο βαθμό που δύναται ο καθένας, να βοηθήσουν.
- Δημιούργησε ρουτίνες και μοίρασε ευθύνες. Τα παιδιά όσο μικρά κι αν είναι μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος, μιας καθημερινής ρουτίνας και ανάλογα με την ηλικία τους αναλαμβάνοντας ευθύνες όπως, για παράδειγμα, στη φροντίδα του σπιτιού.
- Μην αμελείς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Είσαι ο στυλοβάτης της οικογένειας. Η διάθεσή σου, η ενέργεια, τα συναισθήματά σου ρυθμίζουν τις συνθήκες της οικογενειακής ζωής. Η σωστή διατροφή, ο ύπνος, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.
- Μην ξεχνάς πως το να είσαι μόνος, χωρίς μόνιμο σύντροφο, δεν σημαίνει πως είσαι «ελεύθερος» να κάνεις ό,τι επιθυμείς στην προσωπική σου ζωή. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας και εσύ είσαι το στήριγμά τους.
-Μην πτοείσαι από κακόβουλους επικριτές. Τα στερεότυπα που σχετίζονται με την οικογένεια και το πώς αυτή θα πρέπει να είναι και να λειτουργεί καλά κρατούν. Για πολλούς συναθρώπους μας ισχύει ακόμα το πρότυπο της πυρηνικής οικογένειας (πατέρας, μητέρα, παιδιά) και οτιδήποτε πέρα από αυτό αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επικρίσεις.
  -Αναζήτησε επικοινωνία και στήριξη από συλλόγους μονογονεϊκών οικογενειών, με τις υπηρεσίες πρόνοιας της περιοχής και του Δήμου σου. Μάθε τα δικαιώματά σου και αναζήτησε και άλλους ανθρώπους, γονείς σαν και σένα. Το ότι είσαι μονογονέας δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι και μόνος.
Άννα-Μαρία Τσαρουχά

Από την εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού "Ομηρική Γραία"




Προηγούμενο
Επόμενο