14 Μαρτίου 2019

Αποκλειστική Συνέντευξη του Δημήτρη Σταύρου στον "Φάρο"


Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής ;

Επειδή παρακολουθώ τακτικά τις εξελίξεις στην Περιφέρεια Αττικής, βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης πάγωσαν, η απορροφητικότητα των έργων μειώθηκε, σημαντικά έργα διακόπηκαν και ώριμοι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν. Η απουσία βασικότατων υποδομών συνεχίζεται. Διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι στην Ανατολική Αττική είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τεράστιο μηνιαίο κόστος λόγω της απουσίας μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, ενώ στη διαχείριση των απορριμμάτων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με το πισωγύρισμα του Γραμματικού να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Επίσης, η Πολιτική Προστασία φάνηκε εκκωφαντικά ανήμπορη να προστατεύσει  τη Δυτική Αττική από τις βροχές και την Ανατολική από τις πυρκαγιές. Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι.

Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού ;

Το ήθος, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του Γιάννη Σγουρού είναι στοιχεία αναγνωρισμένα από όλους. Αγωνίστηκε και καταξίωσε τον θεσμό της αιρετής νομαρχίας την περίοδο 2003-2010. Αύξησε κατά 400% την απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής. Ξεκίνησε 1.000 μικρά και μεγάλα έργα αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης. Δημιούργησε μέσα στην κρίση, όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα χρεοκοπούσε, ταμείο 350 εκ. ευρώ ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να ανταπεξέλθει στον αναπτυξιακό της ρόλο. Παρέδωσε μία περιφερειακή διοίκηση με ώριμους σχεδιασμούς για το μέλλον, με πλήρη απολογισμό 21 τόμων και 4.500 σελίδων, ώστε η επόμενη μέρα να είναι ευκολότερη. Οι πολίτες της Αττικής γνωρίζουν ποιο ήταν το έργο του Γιάννη Σγουρού και τώρα πλέον μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος;

Το στοίχημα για την Αττική είναι να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να γίνει μια κοινωνία λειτουργική και εύρωστη οικονομικά, με σαφή και επεξεργασμένα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων, με οικονομική ανάπτυξη, με κοινωνική πρόνοια και με μέριμνα για τους πραγματικά αδύναμους. Επίσης, να μάθουμε να επεξεργαζόμαστε επιτέλους τα απορρίμματα και τα απόβλητά μας με κατασκευή σύγχρονων μονάδων όπως το κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος, να βελτιώσουμε την ποιότητα των καθημερινών μας μετακινήσεων και να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον.

Ποια πιστεύετε πως είναι η ιδανική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη βορειοανατολική Αττική;
Θα πρέπει να αποκτήσουμε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και τις νέες τεχνολογίες μπορούν να μας προσφέρουν λύσεις ανταμείβοντας έμπρακτα τους δημότες που ανακυκλώνουν. Σε όλες  τις αναπτυγμένες χώρες, τα σκουπίδια, μετά την ανακύκλωση που ξεκινάει από το σπίτι, οδηγούνται σε σύγχρονα εργοστάσια καύσης και παραγωγής ενέργειας που πολλές φορές μάλιστα βρίσκονται μέσα στην πόλη. Εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια ως μια πηγή φτηνής και «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς θα μπορούσε η Περιφέρεια Αττικής να στηρίξει έμπρακτα και με αποτελέσματα τον Πολιτισμό  στον Δήμο Ωρωπού ;

Τα Αρχαία και Βυζαντινά μνημεία της περιοχής αποτελούν χώρους υψηλότατης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας και πόλους έλξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Γι’ αυτό, η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να συμμετάσχει είτε στη συντήρηση, είτε στην ανάπλαση τους, είτε στη διαμόρφωση βοηθητικών χώρων γύρω από αυτά τα μνημεία προκειμένου να αναδειχθούν. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα με τη  χρηματοδότηση για την ανέγερση υποδομών όπως π.χ. το Αρχαιολογικό Μουσείο Ωρωπού.

Με ποιες πολιτικές η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας ;
Αρχικά, να κατασκευάσει σε συνεργασία με τον Δήμο αποχετευτικό δίκτυο και μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού. Επίσης, να προχωρήσει στον προγραμματισμό για την κατασκευή Περιφερειακής Οδού και στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με κατασκευή τουλάχιστον μίας μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Το έργο θα συμβάλει στην ανάπλαση ολόκληρης της παραλιακής περιοχής ενώ ταυτόχρονα θα προσελκύσει επενδύσεις και ποιοτικό τουρισμό. Σε συνδυασμό με τα έργα Πολιτισμού που ανέφερα παραπάνω μπορεί  μια εμπνευσμένη περιφερειακή αρχή να συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου.


Προηγούμενο
Επόμενο