23 Μαρτίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ

 Την παγκόσμια ημέρα νερού γιόρτασαν στο Ευρωπαϊκό μουσείο Άρτου και στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα Αττικής, μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Χαλκίδα στις 22 Μαρτίου 2018. Τους μικρούς επισκέπτες υποδέχθηκαν οι εθελοντές των μουσείων με 20ετή εμπειρία στην δενδροφύτευση, στον καθαρισμό και την αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων και πηγών αλλά και ακτών.
 Ο δ/ντής των μουσείων κ. Πέτρος Κατσίκης αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού εορτασμού (2018) «Η Φύση για το Νερό» και ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο τις λύσεις που μας προσφέρει απλόχερα η φύση για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, την ξηρασία και την μόλυνση των νερών ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής συμμετέχοντας όμως και εμείς οι ίδιοι.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που όρισε την 22 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Οι μαθητές πρωταγωνίστησαν σε βιωματικές δράσεις με επίκεντρο το νερό. Θεατρικό παιγνίδι και δρώμενο αλλά και ζύμωμα καθώς «χωρίς νερό δεν γίνεται ψωμί». Η διαδρομή του Οδυσσέα μέσα από το νερό της θάλασσας αλλά και τα ζυμαρένια πουλιά της λαογραφίας για χαρούμενες ειδήσεις όπως και τα πασχαλινά λαζαράκια, είχαν την τιμητική τους σε ένα διαδραστικό παζλ  αλευριού και λευκού χρυσού, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.


Προηγούμενο
Επόμενο