20 Μαρτίου 2018

Νεκτάριος Καλαντζής: Προτάσεις για ενίσχυση της γυναικείας Επιχειρηματικότητας και την Ανάπτυξη του Τουρισμού στο Δήμο Ωρωπού


Ιδρυση Σχολής Κεντητικής Τέχνης στον Αυλώνα, Δημιουργία Δικτύου Λαογραφικών Μουσείων σε Αυλώνα, Βαρνάβα και Νεά Παλάτια Ωρωπού,  δημιουργία Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού για παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και απορρόφηση προγραμμάτων για επιδοτήσεις και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, οι προτάσεις του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριου Καλαντζή για  Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ωρωπού, μέσω του λαογραφικού και αγροτοδιατροφικού (γαστρονομικού) Τουρισμού

Η γυναίκα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό  ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ωρωπού, μέσα από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Αυτό τονίστηκε στην Ημερίδα «Γυναίκα & Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη», την οποία διοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Καπανδριτίου.
Ο  Πρόεδρος της της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κα Αναστασία Μαραβέλια, αναφέρθηκε στην δράση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), όπου νέοι ανθρώποι σε όλη την Ελλάδα, ανοίγουν το θέμα της τοπικής ανάπτυξης, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Έχοντας μιλήσει για τον θεματικό τουρισμό στην Κρήτη, για τη διασύνδεση των αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, καθώς και τη σημασία των υποδομών για την ανάπτυξη του Τουρισμού, στην Κέρκυρα για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών (που θα μπορούσε να γίνει και στα τοπία του Δήμου Ωρωπού), στη Λέσβο για τις δυνατότητες του θρησκευτικού Τουρισμού, (ένα θέμα που θα μπορούσε να αναδείξει τις περιοχές του Δήμου Ωρωπού με τις διάσπαρτες ιστορικές εκκλησίες και τα Μοναστήρια και να προσέλκυε αρκετό κόσμο από όλη την Αττική), στη Ρόδο για τις στρατηγικές για τον Τουρισμό και στη Μάνη για την ανάδειξη και την προστασία των πύργων της Μάνης και τη σημασία για την ανέδειξη του Τουρισμού.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Νεκτάριος Καλαντζής τόνισε ότι ο Δήμος Ωρωπού έχει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στον θεματικό τουρισμό, σε μια περιοχή με καταπληκτικές παραλίες, πολλά αξιοθέατα, εκκλησίες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα στα καταπληκτικά μοναστήρια, τα βουνά της περιοχής για περιπατητικό τουρισμό και αγροτουρισμό, στα οινοποιεία για οινοτουρισμό, καθώς και ήδη διοργανώνονται events που μπορούν να προσελκύσουν τον αθλητικό τουρισμό, όπως αγώνες αυτοκινήτου και θαλάσσια σπορ.
Εξειδίκευσε την τοποθέτησή του στις προοπτικές του πολιτιστικού τουρισμού στο Δήμο Ωρωπού ως σύνολο των δημοτικών ενοτήτων ενιαία, όπου είναι μια τεράστια βιομηχανία στην οποία διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ περισσότερο από το 50% της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει ως κινητήρια δύναμη την πολιτιστική κληρονομιά και ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι η συνιστώσα εκείνη του τουρισμού η οποία αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Ο Δήμος Ωρωπού πλην του Αμφιάραου, του Ιερού που είναι από τα λίγα στον κόσμο με αυτή την ιστορία και των μοναστηριών, μπορεί να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό, μέσω της ίδρυσης ενός ενιαίου δικτύου λαογραφικών μουσείων στην περιοχή, που θα περιλαμβάνονται τα μουσεία :
Ζυγωμαλά στον Αυλώνα,
Το Λαογραφικό Μουσείο στα Νέα Παλάτια
Και το Μουσείο Ψωμιού στον Βαρνάβα,
που ενώ δεν ανήκει στο Δήμο Ωρωπού, γειτνιάζει λαογραφικά, κοινωνικά και οκονομικά με το Καπανδρίτι, αποτελώντας έναν δεσμό ετών για την περιοχή.
Η ίδρυση ενός οργανωμένου δικτύου λαογραφικών μουσείων υπό τη σκέπη και τη βοήθεια του δήμου Ωρωπού, θα αποτελέσει πρωτοποριακή κίνηση για Δήμο της Αττικής και μιας και ο Ωρωπός εκτινάσσει τον πληθυσμό του κατά τους θερινούς μήνες και μπορεί να προσελκύσουν τα μουσεία, επισκέπτες από όλη την Αττική αρχικά και την υπόλοιπη χώρα σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
Αυτό απαιτεί δύο σκέλη στρατηγικής κατεύθυνσης.
Σταθερό ωράριο και λειτουργία, για ανοιχτά μουσεία. Όλα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σε πρώτη φάση, 10.00-20.00 για παράδειγμα, με παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες κάποια βράδυα στον προαύλειο χώρο τους, ενώ θα πρέπει στην αρχή να υπάρχει εθελοντική συμμετοχή σε αυτό από μέλη των συλλόγων της περιοχής, μιας και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί και χρόνο και αγάπη για την περιοχή.
Με ανάδειξη την αρβανίτικη τέχνη και ιστορία, καθώς και τη μικρασιάτικη αύρα.
Το μουσείο Ζυγομαλά είναι  λαογραφικό μουσείο στον Αυλώνα Αττικής και αποτελεί από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους του στην Ελλάδα, που πιστεύω ότι πολλοί από εδώ μπορεί να μην το έχουν καν επισκεφθεί.
Είναι το κόσμημα του Αυλώνα.
Ιδρύθηκε το 1937 από την Λουκία Ζυγομαλά με την υποστήριξη του συζύγου της Αντώνιου Ζυγομαλά, με την εξοχική κατοικία της οικογένειας να αποτελεί τον χώρο του μουσείου.
Μετά τον θάνατο της το μουσείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τη διαθήκη της.
 Η πλήρης επαναλειτουργία του μουσείου έγινε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την διεύθυνση του μουσείου να αναλαμβάνεται από επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού
Η Λουκία Ζυγομαλά, επιδιώκει την αναγέννηση και διάδοση της κεντητικής παράδοσης των χωριών της Αττικής και Βοιωτίας, με εφαρμογές σε σύγχρονες διακοσμητικές επινοήσεις, βασισμένες σε γυναικεία αυθεντικά πρότυπα, με κάποιες παραλλαγές στο σχέδιο ή στο χρώμα,  ένα είδος «αναβίωσης» μορφών της λαϊκής τέχνης, προϊόν μιας προσπάθειας διάσωσης ή συνέχισης παραδοσιακών τρόπων, την εποχή που η λαϊκή τέχνη είχε αρχίσει να σβήνει.
Αυτή η δραστηριότητα οδήγησε βαθμιαία στη δημιουργία σχολών κεντητικής σε χωριά της Αττικής. Οι σχολές αυτές, ένα είδος κοινοπραξίας, απασχολούσαν περίπου 1500 εργάτριες που δούλευαν συνήθως στον χώρο του σπιτιού τους και τα προϊόντα τους διακινούνταν μέσω ενός πρατηρίου στην Αθήνα, ενώ τα έσοδα μοιράζονταν σ’αυτές.
 Το 1925 η συλλογή Ζυγομαλά διακρίθηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με δύο χρυσά βραβεία, (Grand Prix).
Το 1936 οι σχολές και το πρατήριο έκλεισαν και ό,τι απέμεινε από το χειροτεχνικό υλικό, η Λουκία Ζυγομαλά το συγκέντρωσε και το εξέθεσε το 1937 στο μικρό μουσείο.
Το μουσείο εκτός των 365 κεντημάτων, συμπεριλαμβάνει επίσης 150 προσωπικά αντικείμενα της Λουκίας Ζυγομαλά, αρχειακό υλικό με αντίγραφα επιστολών πολιτικής αλληλογραφίας, δημόσια έγγραφα και πολυάριθμες επιστολές, οικογενειακό φωτογραφικό υλικό καθώς και την οικογενειακή βιβλιοθήκη με 473 έντυπα.
Ο Νεκτ. Καλαντζής προτείνει, με τη βοήθεια του δήμου Ωρωπού, την επαναλειτουργία της περίφημης Σχολής Λαϊκής Κεντητικής Τέχνης, όπου εκεί γυναίκες της περιοχής θα μπορούν να μάθουν τα μυστικά της τέχνης του κεντήματος και της υφαντικής, όπου μετά οργανωμένα θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό brand με αρχαία τοπωνύμια της περιοχής, όπως από την περιοχή των Αφιδνών με την Ωραία Ελένη και τη Μυθολογία, και θα μπορούν να τα πωλούν σε τουριστικά σημεία, σε πολυτελή ξενοδοχεία και resorts, να γίνουν τσάντες ακόμη και σε συνεννόηση με ξένους οίκους μόδας, καθώς και να διατίθενται από τα τουριστικά μαγαζιά σε Κάλαμο και Ωρωπό, όπως πετσέτες, τσάντες με καλαίσθητο brand, όπου θα έρχονταν έτσι και έσοδα στις γυναίκες που θα τα φτιάχνουν , αλλά και στα μαγαζιά της περιοχής που θα τα πωλούν, με ένα ειδικό σήμα.
Επίσης, η τέχνη της χρυσοκεντητικής μπορεί να αναπτυχθεί ως εξειδικευμένη δραστηριότητα στον ίδιο χώρο.
Η χρυσοκεντητική μπορεί να διακριθεί σε δύο κατηγορίες, την κοσμική και την εκκλησιαστική.
Η Εκκλησιαστική  Χρυσοκεντητική περιλαμβάνει:
Λειτουργικά άμφια, όπως οι επιταφίοι, λειτουργικού ή ιστορικού τύπου, και οι αέρες.
Ιερατικά άμφια, όπως φελόνια, ωμοφόρια, επιτραχήλια, επιγονάτια, επιμανίκια, ζώνες και πόρπες.
Διακοσμητικά χρυσοκέντητα πέπλα, όπως η ποδέα, η πύλη και το λάβαρο.
Η αξιοποίηση της τέχνης του κεντήματος αυτή την εποχή μπορεί να αποφέρει πρακτικά νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή για τις γυναίκες, δουλεύοντας παράλληλα με κάτι άλλο που μπορεί να κάνουν ή αν είναι και μητέρες, κάνοντας αξιοποίηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και με μια ψηφιοποίηση των εκθεμάτων στα μουσεία για την καλύτερη προβολή και λειτουργία τους, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Από την άλλη, στα Νέα Παλάτια ο πολύ δραστήριος Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων που ιδρύθηκε το 1982 και είναι ο θεματοφύλακας των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλατιανών έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό μουσείο για την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού με εκθέματα από Μ. Ασία , στολές και αντικείμενα, όπου θα πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω, εντάσσοντάς το στο δίκτυο λαογραφικών μουσείων Ωρωπού (ΔΙ.ΛΑ.Μ.Ω.) και κάνοντας τον επισκέπτη της περιοχής να το επισκεφθεί.
Το τρίτο μουσείο που θα μπορούσε να ενταχθεί στο δίκτυο, αν και δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Ωρωπού, είναι αυτό του Βαρνάβα που είναι μεν ιδιωτικό, του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου της Λαογραφικής Εταιρείας του Μουσείου Βαρνάβανα, σε ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα που μετατράπηκε σε Μουσείο Άρτου και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού.
Στόχος του Μουσείου είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού, με αναπαράσταση καλλιέργειας της γης (σπορά, καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, μεταφορά), Αναπαράσταση κύκλου του ψωμιού (παρασκευή, πλάσιμο, κέντημα, ψήσιμο).
Τόσο η δημιουργία σχολής κεντητικής τέχνης στον Αυλώνα όσο και το μουσείο ψωμιού στον Βαρνάβα, θα στόχευαν στη δημιουργία προϊόντων προς πώληση για γάμους, με παραδοσιακά προϊόντα, όπως κεντήματα, σεντόνια με λογότυπο του μουσείου, καθώς και καλαίσθητα είδη σπιτιού, με μορφές από την τοπική μυθολογία , όπως η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι.
Ένα δεύτερο σκέλος που θα τόνωνε την ανάπτυξη της γυναικειας επιχειρηματικότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ν.Α., είναι η δημιουργία οργανωμένου γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού από όλα τις Δ.Ε. του Ωρωπού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τουρισμού, όπου τοπικοί παραγωγοί, με χαμηλό κόστος θα διέθεταν τα αγροτικά προϊόντα τους, που είναι πλούσια στην περιοχή, όπως ελιές, τοπικό λάδι, μέλι, σταφύλι, φρούτα, όπως μήλο, σύκα κλπ.
 Θα μπορούσαν να φτιαχτούν σε βαζάκια μαρμελάδες, μέλι με πιστοποίηση, δημιουργία διατροφικού brand με κάποιο αρχαίο όνομα και τη μυθολογία από την περιοχή, ώστε να πωλούνται στα μαγαζιά τους θερινούς μήνες σε Ωρωπό και Κάλαμο, στα κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή σε γάμους,
να δημιουργηθεί ένα μικρό πωλητήριο στο σταθμό των Αφιδνών με τοπικά προϊόντα, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Rockwave Festival κάθε καλοκαίρι στη Μαλακάσα.
Προϊόντα όπως:
Γλυκά Κουταλιού (αχλάδι, βράσμα (πετιμέζι), βύσσινο, καρπούζι,κεράσι, κίτρο, κολοκύθι, κυδώνι, μήλο, νεράντζι, περγαμόντο, σταφύλι, σύκο, τοματάκι )
 Μαρμελάδες (Ακτινίδιο, βανίλια, βερίκοκο, καρότο, καρότο-πορτοκάλι, κορόμηλο, μήλο, ροδάκινο, πορτοκάλι, σύκο, φράουλα )
 Ηδύποτα (Βανίλια, βατόμουρο, βερίκοκο, βύσσινο, δυόσμος, μανταρίνι, πικραμύγδαλο, ρόδι, βυσσινάδα, σουμάδα, κερασάδα, πετιμέζι )
 Ζυμαρικά, όπως Τραχανάς, χυλοπίτα,
Και Γλυκά Ταψιού, όπως Αμυγδαλόπιτα, αμυγδαλωτά, καρυδόπιτα, κέικ, κολοκυθόπιτα, μπακλαβάς, παξιμαδάκια γλυκανίσου, παστέλι, ραβανί, ταρτάκια, μπορούν ν απαραχθούν από τις γυναίκες της περιοχής για να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα από τη γη του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, του Αυλώνα, της Μαλακάσας, των Αφιδνών και του Ωρωπού και να πωληθούν στους χιλιάδες τουρίστες του καλοκαιριού.
Σημαντικό για όλα τα παραπάνω ανέφερε ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται και αφορούν γυναίκες της υπαίθρου, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Ευκαιρίες για την ίδρυση, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό καλλιεργειών, μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα και οικοτεχνιών, προσφέρουν αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας και το πρόγραμμα Leader που είτε έχουν βγει ήδη στον αέρα, είτε αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα.
Δύο προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας ενδιαφέρουν τις γυναίκες που επιδιώκουν το επειχειρείν: ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην γεωργική μεταποίηση και ένα άλλο που αφορά σε σχέδια βελτίωσης.
Το πρώτο πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για μεταποιητικές μονάδες, όπως ελαιουργεία, τυροκομεία, μονάδες επεξεργασίας αρωματικών φυτών κ.ά.
Το πρόγραμμα, που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 50% της επένδυσης με το ποσό να κυμαίνεται από 100.000 έως 600.000 ευρώ.
Για χρηματοδοτήσεις πάνω από 600.000 ευρώ το πρόγραμμα έχει ήδη κλείσει.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, δηλαδή τα σχέδια βελτίωσης για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η προκήρυξη είναι ήδη ανοιχτή και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει αρχές Απριλίου.
Η χρηματοδότηση φτάνει σε ποσοστό 50% επί του συνόλου της επένδυσης, εκτός αν πρόκειται για νέους αγρότες ή συνεργατικά σχήματα (ενώσεις κ.λπ.) που το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%.
Σε ότι αναφορά την Οικοτεχνία, μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές του Δήμου Ωρωπού, βοηθώντας τις γυναίκες της περιοχής για ένα επιπλέον οικογενειακό εισόδημα,
Προτείνω να διερευνήσετε τη χρηματοδότηση των οικοτεχνιών μέσω του προγράμματος Leader, με τη βοήθεια του Δήμου, όπου  οι γυναίκες της υπαίθρου έχουν τη δυνατότητα μέσα από την προοπτική που προέκυψε με την υπουργική απόφαση του 2015 για την οικοτεχνία, να βρουν χρηματοδότηση.
Μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις που στήνονται μέσα στο σπίτι, με μικρή υποδομή, και γίνεται μεταποίηση προϊόντων που παράγει ο ίδιος ο μεταποιητής
Η χρηματοδότηση για οικοτεχνίες μέσω Leader μπορεί να καλύψει το 65% της επένδυσης η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η προκήρυξη αναμένεται να ανοίξει μέσα στους επόμενους μήνες.
Υπάρχει ανάγκη για στήριξη των γυναικών της υπαίθρου, της ενδοχώρας θα πω στο Δήμο Ωρωπού, πλην των παραλιακών περιοχών.
Χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες και οι προοπτικές που υπάρχουν για τις γυναίκες και ελπίζω να γίνει πράξη από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συμπερασματικά, ο Δήμος Ωρωπού έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στο κομμάτι του στοχευμένου τουρισμού, πλην των παραλιών του, που θα αξιοποιούνταν και η μέσα γη του, η ενδοχώρα, με τον λαογραφικό του πλούτο και την τοπική παραγωγή των αγροτικών του προϊόντων, που θα κέρδιζαν όλες οι Δ.Ε. Ωρωπού, ο Ωρωπός, ο Αυλώνας, οι Αφίδναι, ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, η Μαλακάσα, το Μαρκόπουλο Ωρωπού, τα Νέα Παλάτια, το Πολυδένδρι, η Σκάλα, το Χαλκούτσι και το Συκάμινο, όπου θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες της περιοχής, πράγμα πολύ σηματικό για την εποχή μας και την ανάπτυξη της περιοχής’’ , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Νεκτάριος Καλαντζής κατά την ομιλία του στην Κοινότητα Καπανδριτίου.
Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας του Δήμου και Νομικός κα Μαρία Δέδε, η οποία παρουσίασε το σχέδιο του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τον ιδιαίτερο όσο και ενεργό  ρόλο που καλείται να παίξει η γυναίκα.
Η τέως Γραμματέας Ισότητας Φύλλων κα Βάσω Κόλλια όπου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχει η γυναίκα μέσω της επιχειρηματικότητας να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος, η τοποθέτηση της κας Τζούλη Κούτσουρη, η οποία ως επιτυχημένη επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής αναπτυξιακής πρότασης για την περιοχή, τόνισε τρία σημεία που χρειάζεται ο Δήμος να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι η δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού, η ανάπτυξη του Υδροβιότοπου και η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σκάλα Ωρωπού, το οποίο παραμένει κλειστό προς τους επισκέπτες, καθώς και η κα Καίτη Οικονόμου,  που δραστηριοποιείται στο χώρο των Τουριστικών Γραφείων, η οποία τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο τουριστικό χώρο,  γιατί η γυναίκα μπορεί να πετύχει.
Την εκδήλωση συντόνισε η Ειδική Συνεργάτης  για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο Δήμο Ωρωπού, κα Ανδριάνα Λαμαπδαρίδου.
Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας κα, Σωτήρχου-Τοτομη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ωρωπού κ. Σπύρος Καυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τόλιας, ο Πρόεδρος  της Δημοτικής Β/θμίας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιώργος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ. Ανδρέας Θεοδώρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Νίκος Μαντάς, η Πρόεδρος της Δ.Ε. Βαρνάβα κα Χαρά Ασημακοπούλου, , το Μέλος του Δ.Σ της Δ.Ε. Βαρνάβα Χριστίνα Αποστόλου, η πρ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου κα. Μαρία Παρδάλη, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Β/θμίας Σχολικής Επιτροπής κα Λίνα Μπρεάνου,  η εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ω. κα Σουλτάνα Μαμμή, ο τέως Αντινομάρχης κ. Ανδρέας Τσάκωνας, μέλη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. κα Βούλα Μπάρδη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού κα Βάσω Βλάχου, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλάμου ΜΠΕΣΚΑ κα Νότα Γιάγκου, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων κα Μαίρη Μαναβέλη, η καθώς και ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων κ. Γιώργος Στεφανουδάκης.


Προηγούμενο
Επόμενο