25 Σεπτεμβρίου 2018

Στον εισαγγελέα προσέφυγε η αντιπολίτευση του Δήμου για την υπόθεση "Βαρυκό".

Όπως αποκάλυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, η παράταξη "Δυναμική Πολιτεία" του Γιώργου Γιασημάκη και ο Νώντας Δημητρίου κατέφυγαν στον εισαγγελέα για την υπόθεση  ανάθεσης των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια για τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Βαρυκό στην παραλία του Ωρωπού. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από στέλεχος της αντιπολίτευσης,
τον περασμένο Μάιο, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε οριστικά να διαθέσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, για να γίνει το έργο κατασκευής δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Βαρυκό της δημοτικής ενότητας Ωρωπίων. Στη σύμβαση, που υπογράφει με τον Δήμο ο οποίος θα υλοποιήσει το έργο, αναφέρεται η «δημοπράτηση» του έργου. Η λέξη «δημοπράτηση» παραπέμπει σε συγκεκριμένη διαδικασία που προϋποθέτει συγκεκριμένου είδους διαγωνισμό ο οποίος  θα αναδείξει την εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο. Η σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια είχε υπογραφεί στις αρχές του καλοκαιριού δίνοντας ελπίδες πως θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης των κατοικιών. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έρχεται η δημοτική αρχή και εκμεταλλεύεται τις ευνοϊκές διατάξεις που υπάρχουν για το Δήμο μας λόγω  της κήρυξής του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Δήμος Ωρωπού τροποποιεί την απόφαση για διαγωνισμό με δημοπράτηση, μονομερώς από τη συμφωνία, και ανακηρύσσει ανάδοχο εταιρεία για το έργο με την διαδικασία της «απευθείας διαπραγμάτευσης». Δηλαδή καλεί περιορισμένο αριθμό εταιρειών, συνομιλεί με τους εκπροσώπους τους και όποια εταιρεία καταθέσει την πιο συμφέρουσα οικονομικά πρόταση αναλαμβάνει το έργο χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Ο ανοιχτός διαγωνισμός εξασφαλίζει συνήθως διαφάνεια και χαμηλότερο κόστος. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την διαδικασία αναφέροντας πως η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύεται τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Κάλαμο για να χειρίζεται εκατομμύρια ευρώ δίνοντας απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες «επιλεκτικά». Η αντιπολίτευση είχε, μάλιστα, καταγγείλει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ως κατεπείγουσα λόγω πυρκαγιάς η κατασκευή δικτύου ύδρευσης σε παραλιακό οικισμό στον Ωρωπό ενώ κάηκε το βουνό στον Κάλαμο.


 Η Δημοτική Αρχή με την σειρά της επικαλείται το γρήγορο των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί συντομότερα το έργο.
Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό, με πολίτες του Δήμου να ταλαιπωρούνται μένοντας χωρίς νερό, ζητούμενο είναι το εάν η Περιφέρεια Αττικής συμφωνεί με την τροποποίηση της συμφωνίας και αν θα ακολουθήσει νέα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γιατί, αν δεν υπάρξει απόφαση, η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (όποια κι αν είναι αυτή) μπορεί να καταγγείλει ανά πάσα στιγμή τη συμφωνία-σύμβαση με απρόβλεπτες εξελίξεις και οι κάτοικοι στο Βαρυκό να βρεθούν στον «αέρα».


Προηγούμενο
Επόμενο