14 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεχίζεται η αρχαιολογική έρευνα στο "Κοτρώνι" Αφιδνών


Άδεια συνέχισης, και για το έτος 2018 των ανασκαφικών ερευνών στο λόφο «Κοτρώνι» στο Καπανδρίτι Αττικής, έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ανασκαφές εντάσσονται σε πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Πρόκειται για το τελευταίο -μέχρι στιγμής- μιας σειράς προγραμμάτων ανασκαφών του Πανεπιστημίου. Οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 17 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου. Τα ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν: επιφανειακή έρευνα, ανασκαφή και μελέτη ευρημάτων στο λόφο Κοτρώνι Καπανδριτίου Αττικής όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό τον συντονισμό και την διεύθυνση του κ. Πλάτωνος Πετρίδη, αναπληρωτή καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, "Όλα τα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών θα μεταφέρονται καθημερινά, με ευθύνη του διευθύνοντος την ανασκαφή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκάλας Ωρωπού, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής".
Αι Αφίδναι ή Άφιδνα υπήρξαν μία από τις δώδεκα αρχαιότερες πόλεις της Αττικής του μυθικού βασιλιά Κέκροπα, τις οποίες τελικά συνένωσε ο Θησέας δημιουργώντας την Αθήνα. Την πλούσια ιστορία και μυθολογικά στοιχεία για την αρχαία πόλη των Αφιδνών μπορεί να βρει κανείς ΕΔΩ.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος των ετών 2011-2016 οι υπεύθυνοι αποκάλυψαν το εσωτερικό κομμάτι των τειχών της ακρόπολης. Ευρήματα από τις ανασκαφές περιλαμβάνουν κομμάτια από αγγεία της Προϊστορικής, της Κλασικής και της Ελληνιστικής περιόδου, μαχαίρια από το ηφαιστειακό πέτρωμα οψιδιανός, εξαρτήματα για αργαλειό, κομμάτια από ένα μεταλλικό μαχαίρι και δύο μπρούτζινα νομίσματα.






Προηγούμενο
Επόμενο