27 Αυγούστου 2018

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Αγ. Φανούριος στον Ωρωπό

Μέγας Εσπερινός τελέστηκε και φέτος, παραμονή του Αγ. Φανουρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στα Άνω Νέα Παλάτια Ωρωπού, στην Δημοτική Κοινότητα Μαρκοπούλου.

Μετά την λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας παρουσία πλήθους πιστών αλλά και των μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής με Πρόεδρο τον Βασίλη Κωβαίο. Το παρόν από την τοπική αυτοδιοίκηση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού και επικεφαλής της "Δυναμικής Πολιτείας" Γιώργος Γιασημάκης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέργιος Γκικάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της "Δυναμικής Πολιτείας"  Άγγελος Χατζηϊωάννου.




Εσπερινός τελέστηκε και στο όμορφο εκκλησάκι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Αγ. Φανουρίου στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνος στην παραλία του Ωρωπού. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε γιορτή με πλούσια εδέσματα στον προαύλιο χώρο υπό τον συντονισμό τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου με Πρόεδρο τον Αντώνη Καζάλη.



"Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης εκκλησίας κατά την επισκευή των τειχών από τους Οθωμανούς.  Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.  
Μέσα στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, βρέθηκαν πολλές εικόνες. Όλες ήταν φθαρμένες, εκτός από μία που ήταν σε ανεξήγητα άριστη κατάσταση, λες και είχε αγιογραφηθεί εκείνη τη στιγμή. Η εικόνα έδειχνε στη μέση ένα παλικάρι, ντυμένο σαν Ρωμαίος στρατιωτικός, που κρατούσε στο δεξί του χέρι σταυρό πάνω από τον οποίο έκαιγε λαμπάδα, ενώ, γύρω υπήρχαν 12 παραστάσεις με τα 12 μαρτύρια του άγνωστου μέχρι τότε Αγίου. 

Πηγή: Του Αγίου Φανουρίου σήμερα -Γιατί φτιάχνουν Φανουρόπιτες, τι ζητούν | iefimerida.gr

Προηγούμενο
Επόμενο