30 Αυγούστου 2018

Το πλοίο που λεγόταν "Ωρωπός" και τορπιλίστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

"Ωρωπός" 
Φωτό: βιβλιοθήκη σύγχρονης ιστορίας της Στουτγάρδης 

Ήταν ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου του 1942 με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Mάχη του Aτλαντικού να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 2:26 τα ξημερώματα, στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού, ανάμεσα σε Καναδά, Γροιλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, το υποβρύχιο σκάφος U-621 με πλωτάρχη τον Μάξ Κρούσκα εκτοξεύει τρεις τορπίλες με στόχο το "Ωρωπός", το ασυνόδευτο εμπορικό ατμόπλοιο χωρητικότητας 4,474 τόνων που μετέφερε εφόδια για τις δυνάμεις της Συμμαχίας.  Πριν λίγες μέρες το "Ωρωπός" είχε αφήσει πίσω του τα λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας και κατευθυνόταν προς το Χάλιφαξ του Καναδά. Δεν πέρασαν... τρία λεπτά από την εκτόξευση και το γερμανικό πλήρωμα άκουσε έναν εκκωφαντικό κρότο. Παρατήρησε μαύρο καπνό και μυρωδιά καμένου.
Ο πλωτάρχης Μάξ Κρούσκα
 που βύθισε τον "Ωρωπό"
 Οι τορπίλες βρήκαν το στόχο τους. Το εμπορικό πλοίο βυθίστηκε και ήταν το 'Ωρωπός' της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου με έδρα του το λιμάνι της Άνδρου. Το πλοίο ανήκε σε κομβόι πλοίων, το ΟΝ-152, που μετέφερε εφόδια στους συμμάχους κατά της φασιστικής Γερμανίας του Χίτλερ.
 Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Γερμανού πλωτάρχη που είχε αναλάβει το υποβρύχιο πριν από μόλις 14 ημέρες. Το άτυχο "Ωρωπός" είχε μείνει πίσω από το κομβόι των υπόλοιπων πλοίων με αποτέλεσμα να πλέει μόνο του, εύκολος στόχος για τα ναζιστικά υποβρύχια. Ο απολογισμός ήταν 34 νεκροί, κανείς δεν επέζησε από το πλήρωμα. Οι περισσότεροι επιβαίνοντες ήταν Βρετανοί, ένας Ιρλανδός και ένας Νορβηγός. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες στο πλήρωμα. Το καράβι για τραγική ειρωνεία ναυπηγήθηκε το 1913 στο Αμβούργο για τη Γερμανική εταιρεία Rickmers και ονομάστηκε "Μαντλίν". Το 1919, μετά τον Α' Παγκόσμιο, το σκάφος πέρασε στα χέρια των Βρετανών ως πολεμική αποζημίωση. Το 1921 περνάει για πρώτη φορά από τους Βρετανούς στα χέρια της Ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών Εμπειρίκου και μετονομάζεται σε "Κυρά της Σπάρτης". Το 1928 αποκτά Ελληνική σημαία γίνεται επίσημα Ελληνικό πλοίο με έδρα την Άνδρο και μετονομάζεται σε "Ωρωπός" μέχρι και το 1942 που τορπιλίστηκε.  
Προηγούμενο
Επόμενο