26 Μαΐου 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ



Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στο Ευρωπαϊκό μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής. Το φεστιβάλ εγκαινίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιος Σχίζας ο οποίος εξήρε τη διαδρομή και το έργο του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου, τονίζοντας επίσης πως η στήριξη της ΓΑΙΑΟΣΕ προς το φορέα θα συνεχιστεί.
 Το Φεστιβάλ προλόγισαν κατά σειρά, η κα Αντωνία Τριχοπούλου καθηγήτρια, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, διευθύντρια συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής και Υγείας, Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Διαχρονική σημασία του άρτου στην παραδοσιακή Ελληνική Μεσογειακή διατροφή», η κα Άννα Φουλίδη προϊσταμένη τμήματος Νομοθεσίας και Πολιτικής Τροφίμων ΥΠΑΑΤ με θέμα «Καινοτόμες πολιτικές, Οικοτεχνία, πολυλειτουργικά αγροκτήματα», ο κ. Γιάννης Ν. Δρίνης προϊστάμενος του τμήματος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτιστικών θεμάτων του ΥΠ.ΠΟ με θέμα «Αγροδιατροφικές Παραδόσεις και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», ο κ. Κων. Σφλώμος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής με θέμα «Βιολειτουργικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής» και ο κ. Βασ. Ν. Καμβύσης πρόεδρος συμβ. Επιχ. Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα «Ελληνικός διατροφικός πολιτισμός & Μεσογειακή δίαιτα».
Στα εγκαίνια το παρών έδωσαν  καθηγητές δημοσίων ΙΕΚ (δήμων Αγ. Στεφάνου, Αμαρουσίου, Πειραιά), δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι των δήμων Μαραθώνα , Ωρωπού, Διονύσου και Λαυρεωτικής, οι αντικαρκινικές εταιρείες Βόρειας Αττικής , Αχαρνών και Φυλής, κέντρα ηλικιωμένων, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δήμων και κοινοτήτων της  Αττικής (Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνα, Ραφήνας, Λαυρίου, Αυλώνας, Θρακομακεδόνων, Αχαρνών, Ν. Λιοσίων, Αθήνας), η χορευτική ομάδα Καπανδριτίου ΚΕΔΩ Δήμου Ωρωπού, το σωματείο ελληνικών χορών «Παραδοσιακή Φλόγα», η Δ.ΣΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ, το δημόσιο ΙΕΚ Αμαρουσίου, ο ΟΑΕΔ ΕΠΑΣ Γαλατσίου, σχολεία της Αττικής και της Εύβοιας,  ο σύλλογος των Απανταχού Λακώνων «Ο Λυκούργος», ενώ ιδιαίτερο, ευχάριστο και εξαιρετικό τόνο αποτέλεσε η χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών υπό τη διεύθυνση του Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.
Επίσης παρευρέθησαν, η βουλευτής  Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης  ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος φιλίππου , ενώ μήνυμα για καλή επιτυχία απέστειλαν η  Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων ΥΠ.ΠΟ και ΥΑΑΤ με την υποστήριξη της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, του Διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»,  των εταιρειών Σκλαβενίτη και Όλυμπος ενώ συμμετείχαν με τα προϊόντα τους οι Μύλοι Παν. Δάκου, η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη, το Ελαιοτριβείο Μπενακόπουλος, η Oasis και η Μελισσοκομία Τσιμίνη.
Επίσης προϊόντα και παραδοσιακά φαγητά προσέφεραν δωρεάν, τα αρτοποιεία Φούρνοι Βλάχου, Μπαθρέλος Θεόδωρος, Κίμωνας  Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική – Catering, Μυτιλήνη,  η ταβέρνα  Άσπρο-Μπλε καθώς και  οι κάτοικοι του Βαρνάβα. www.ilmb.gr, www.mouseio-psomiou.com.



















Προηγούμενο
Επόμενο