26 Σεπτεμβρίου 2017

Πράσινο φως για το Πολιτιστικό Κέντρο Καλάμου


Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση και ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου στη Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού, όπου και θα στεγαστεί το νέο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το οικόπεδο, όπου θα γίνουν οι εργασίες, είναι εμβαδού 1.920,38 m² και βρίσκεται εντός οικισμού, προ του 1923 στην Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού, το οποίο αποτελούσε το παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο, όπου υπάρχει το υφιστάμενο κτίριο, είναι παραχώρηση που έγινε πριν από 20 χρόνια ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Συνεπώς απομένει ο τρόπος χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του.
Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία για αντίστοιχα κτιριακά έργα αναδιαρρύθμισης και προσθηκών σε υφιστάμενα κελύφη, η εκτίμηση προϋπολογισμού του έργου, σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ωρωπού για αυτόν τον σκοπό, είναι: 1.700.000,00€ και αναζητείται η αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η έκθεση λαογραφικού υλικού, καθώς και η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων για περιοδικές εκθέσεις πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Δήμου Καλάμου δεν υπάρχει δημόσιος χώρος μικρού ή μεγάλου μεγέθους για πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους.
Το κτίριο αυτό των 780,00 m², περίπου, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία, θα είναι εναρμονισμένο στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού του Καλάμου, σεβόμενο τη λαϊκή αρχιτεκτονική του και θα μπορεί να φιλοξενεί τις έντονες δράσεις όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, που σήμερα δεν έχουν στέγη.
Σημαντική κρίθηκε η σύνδεση του Πολιτιστικού Κέντρου με τον πλησίον ευρισκόμενο Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου, με διακριτικές αναφορές και στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πυρήνα που θα αναβαθμίσει την ανύπαρκτη, ως τώρα, σχέση του σημερινού Καλάμου με τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού χώρου.
Η προτεινόμενη διάταξη για την δημιουργία των νέων χώρων στο κτίριο περιλαμβάνει όλες τις απαιτήσεις, όπως χώροι εισόδου και αναμονής, το διοικητικό γραφείο του πολιτιστικού κέντρου, τους εκθεσιακούς χώρους, τον κύριο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα γίνει στην κεντρική αίθουσα του παλαιού ελαιοτριβείου και στην κατηγορία των βοηθητικών χώρων του ισογείου, που θα περιλαμβάνονται αποδυτήρια και χώροι υγιεινής.
Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις και την κυκλοφοριακή σύνδεση του οικοπέδου με το υπάρχον οδικό δίκτυο.
Με αυτήν κίνηση της Δημοτικής Αρχής, γίνεται η πρώτη ουσιαστική ενέργεια προκειμένου να υλοποιηθεί το όνειρο εκατοντάδων Καλαμιωτών.


Από το Γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού


Προηγούμενο
Επόμενο